İskenderun’da Hortum Olasılığı!

0
462

Son günlerde sıklıkla gündeme gelen hava ve iklim olaylarını masaya yatırmak üzere, uluslararası çevre örgütü Greenpeace tarafından düzenlenen ‘İklim Krizi ve Türkiye’ konulu panelde konuşan, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Akdeniz’de Antalya ve İskenderun Körfezlerinin topografik olarak yerel siklonların oluşumuna elverişli alanlar olduğunu söyledi. Hortum olaylarının Akdeniz’de oluşma olasılığının giderek arttığını da söyleyen Türkeş, İstanbul ve Antalya’nın yanı sıra İskenderun gibi şehirlerde özellikle yaz başı ve yaz sonu tarihlerine da dikkat çekti.

Greenpeace tarafından düzenlenen ‘İklim Krizi ve Türkiye’ konulu panelde Akdeniz’de Antalya ve İskenderun Körfezlerinde oluşan hortum olaylarının oluşma sıklığının arttığına işaret edildi. İklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’deki bütün hava ve iklim olaylarında önemli değişimler olduğuna ve sele neden olan yağışların arttığına da dikkat çekti.

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da yaşanan hortumu örnek gösteren Türkeş; “Hortum Türkiye’nin bulunduğu enlemlerde yaygın bir hava olayı değil. Hortum oluşturmayan gök gürültülü yağışlar zaten vardı. Ancak sıcaklıkların artması buharlaşmayı ve atmosferdeki nem oranını arttırıyor. Kuzeyden soğuk hava Türkiye’ye sokulduğunda, alttaki sıcak ve nemli hava ile karşılaştığında normal şartlar altında gök gürültülü olacakken, ‘süper hücre’ oluşuyor. ‘Süper hücre’ de uygun topografik koşullarda hortum oluşumuna neden oluyor” dedi.

Yaz Başı ve Sonundaki Günlere Dikkat

Benzer hortum olaylarının Akdeniz’de oluşma olasılığının giderek arttığını da sözlerine ekleyen Türkeş, İstanbul, Antalya, İskenderun gibi şehirlerde özellikle yaz başı ve yaz sonu tarihlerine dikkat çekti. Türkeş; “Türkiye’de daha çok Marmara, Kuzey Ege, Batı Karadeniz ve Akdeniz’de Antalya ve İskenderun Körfezleri topografik olarak yerel siklonların oluşumuna elverişli alanlar. Yüzey sıcak, hava nemli ve yukardan da soğuk hava geliyorsa bu gök gürültülü fırtınaların bir kısmının hortuma dönme olasılığı artıyor” diye konuştu.

Özel takip sistemleri ile hortum gibi hava olaylarının tahmin edilebildiğini de belirten Türkeş; “Türkiye’nin klasik hava tahmini ve iklim çalışmalarının ötesinde şiddetli havaya ilişkin özel uzmanlıklar oluşturması gerekiyor. Türkiye buna çok hazır değil” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here