“İnsanlara Geçmişlerini Satıyoruz”

0
64

İskenderun’da antika işiyle uğraşan Züleyha Süleymaniyeli, antikanın bambaşka bir sanat olduğunu söyledi.

İskenderun’daki tarihi yapılardan biri olan Rum Katolik Kilisesi yanındaki vakıflara ait tarihi dükkanda antika eşya alım-satımı yapan Süleymaniyeli, bu işi yapmaktan büyük keyif aldığını belirtti.

Dükkanında yer alan eşyaların her birinin farklı bir hikayesi, yaşanmışlığı olduğunu ve bu yönüyle hepsinin ayrı ayrı önem taşıdığını ifade eden Süleymaniyeli; “Antika ayrı bir sanat. Ben hep müşterilerime şunu söylerim, aslında bu bir abimin sözüydü; ‘Ben insanlara geçmişini satarım’ der. İnsanlar buraya gelince geçmişlerini hatırlıyorlar, anne, baba, dede dönemlerindeki günleri hatırlıyorlar. Bir çok müşterim geldikleri zaman, çok kendini bilen kaliteli müşterilerim vardır, hayranlıkla seyrederler buradaki eserleri ve geçmişlerini hatırlarlar. Birçoğu hobi olarak yapar. Bu da benim için çok kıymetli, benimde bir geçmişim, yaşanmışlıklarım var, bu da beni çok mutlu ediyor.

İnsanlarla geçmişi paylaşmak ayrı bir onur veriyor. Güzel bir meslek, benim için dükkandaki bütün ürünlerin değeri aynı, hepsinin yaşanmışlığı farklı, her ürün, her aldığım kişi için kıymetli, o yüzden benim için de çok kıymetli. 10 liralık bir üründe aynıdır, 10.000 liralık bir üründe aynıdır benim için. Oradaki yaşanmışlıklar önemli, o yüzden aralarında asla seçim yapmam, dükkanımdaki ürünlerin hepsi kıymetlidir benim için. Ürünlere olan talep de kişiye göre değişiyor, kimi bakır seviyor, kimi pirinç seviyor, kimi cam seviyor. Kişiye göre değişiyor talepler, farklı ürünler isteyenler de oluyor.

Bazı insanlar şu ürünü getirirsen beni ara diyorlar, numarasını bırakıyorlar, o şekilde de çalışıyorum. Evinde annesinden, nenesinden kalmış ama eksik olan parçası olanlar o parçayı tamamlamak istiyor. Cep saatlerimiz var, eskiden kullanılan muhteşem parçalar. Kendinden kurmalı, gümüş içi porselen modellerimiz var, kurularak çalışıyor Abdülhamit dönemine ait o dönemde kullanılan saatler. Ve daha pek çok ürünümüz meraklılarını bekliyor” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here