Horlama ve Uyku Apnesine Dikkat

0
80

İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, horlama ve uyku apnesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Horlamanın, uyku esnasında havanın üst hava yollarından geçerken dar ve sarkmış dokuları titretmesi sonucu meydana gelen, yüksek sesli nefes alıp verme durumu olduğunu kaydeden Gökpınar, uyku sırasında şiddetli horlamaya, 10 saniyenin üzerinde solunum durmasının eşlik etmesine ise uyku apnesi adı verildiğini söyledi.

Uykuda nefes kesilmesinin olmadığı horlamanın kişiye herhangi bir zarar vermediğini ifade eden Gökpınar; “Aslında üst solunum yollarının açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme meydana gelmesinden kaynaklı olan uyku apnesi uyku kalitesini olumsuz etkileyerek, vücudun dinlenme ve yenilenmesini engellemekte, gündüz uyuklamaları ve halsizliklerine, kalp ritim bozukluklarına, yüksek tansiyon ve hatta ilerleyen süreçlerde felç veya ani gece ölümlerine sebep olabilmektedir.

Hastada horlama şikayeti var ise öncelikle bir Kulak Burun Boğaz uzmanı muayenesinden geçmelidir. Gerek görüldüğü takdirde hasta uyku merkezlerine yönlendirilir ve uygulanan testler sonucunda apne varlığı ve şiddeti netleştirilir.

Uyku apnesi olan kişilere öncelikle sigara ve alkolü bırakmaları, kilolarını kontrol altına almaları, düzenli olarak spor yapmaları, uykudan hemen önce ağır yemekler yememeleri, yan pozisyonda uyumaları gibi basit ama hayatlarını kolaylaştıran önerilerde bulunulur.

Uyku apnesi olan kişilerde yaşam tarzında yapılan bu değişimlere rağmen olumsuz sonuç alınması durumunda veya boğaz yapılarının (geniz eti, küçük dil) hava yolunu tıkadığı durumlarda boğazda uyku sırasında hava yolunu daraltan dokuların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasını içeren bir operasyon gerçekleştirilebilir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here