Helal Olsun Sana Aslan Yürekli Muhtar Kasım Uğur.

0
72

Helal Olsun Sana Aslan Yürekli Muhtar Kasım Uğur. EXPO’21 Öncesi, HBB Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’ın Köylere Atağı

Eskiden köylerimiz ve onları yöneten muhtar ve ihtiyar heyetleri vardı. Köylerimiz mahalle oldu ve inanın köy havasını bir anda unutur olduk. Eski köy olan yerleri ne kadar da özlemişiz.

Havasını, suyunu toprağını, evlerin önünde gezinen tavukları, ahırda beslenen küçükbaş ve büyükbaş hayvanları, olmaz ise olmazları olan eşekleri, saban ve traktörleri, kazma kürek ve belleri, meyve bahçelerini, çalı çırpı ile yakılan saç ocaklarında pişen biberli ekmekleri… Anlayacağınız özlem duyduğumuz, unutulmaya yüz tutmuş köy yerlerini hafızalarımızdan çıkartsak da özlem ruhumuzda ve hayallerimizde.

Köy havasını bazen makalelerimde hatıralarımla birlikte yazarken, kendime ufacık olsa da kirazlı bahçemde kendi kendime teselli buluyorum. Seksen yıl evvel bölgemde var olan meyvelerin kalıntılarını bahçemde yetiştirmeye çalışıyor ve ürünlerin oluşumlarını gördükçe çok büyük keyif alıyorum.

Geçtiğimiz günün akşamında, okul arkadaşım olan Yukarı Pirinçlik Mahallesi muhtarı Kasım Uğur beni telefonla arayarak ‘Kardeşim HBB Belediye Başkanı yarın saat 11’de, köyümüzü ziyaret edecek ve çiftçilerimize bazı müjdeleri olacak ve özellikle uzun yıllar üzerinde titizlikle çalıştığım ‘Tatlı Patates’ fidelerini toprakla buluşturacağız. Seni de aramızda görürsem çok memnun olurum’ dedi.

Dediği saatte muhtarımızın özenle hazırlattığı konuk yerine geldim. Kasım Muhtar çocuklar gibi heyecanlı ve yerinde duramıyordu. Fideler dizilmiş ve üzerlerinde HBB yazılarıyla sahiplerini bekliyordu. Tepsiler dolusu tatlı patates tatlısı yaptırmış ve tatlı patatesin ününü ve şanını uzaklara kadar duyurma telaşındaydı. HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş yağan yağmur altında tören yerine geldi. Onunda heyecan dolu hali görülmeye değerdi. EXPO’21 için varını yoğunu ortaya koyan ve bölgemizde yetişen ürünleri bu EXPO Olimpiyatlarında sergilemeye ve misafirleri 1 Nisan 2022 günü ağırlamak için tüm organizeleri tamamlayan, başkanın yorgunluğu ama tatlı yorgunluğu bedenine kadar yansımıştı.

Köyün yani mahallenin orta yerine toplanan köylüler, başkan ve ekibini ağırlarken, Büyükşehir Belediye Başkanından, köylerine bu ekonomik dar boğazda ne gibi müjdeler verilecek beklentisindeydiler. Başkan Savaş, köylere yoğun programlar öncesi uğradığı yukarı Pirinçlik mahallesinde Muhtar Kasım Uğur’u yanına aldı ve müjdelerini arka arkaya sıraladı.

‘…Bölgemizin başarılı muhtarı Kasım Uğur kardeşimizin Yukarı Pirinçlik Mahallesine verdiği hizmetleri HBB olarak titizlikle takip ediyoruz. Onu yalnız bırakmıyoruz. Yalnız onu değil bundan sonra ziyaret edeceğimiz tüm muhtarları aynı titizlikle takip ediyor ve onların dertlerine çare olmaya çaba gösteriyoruz. Ama muhtar Uğur bir ilkle karşımıza geldi. O ilk nedir diye sorarsanız bölgesinde tatlı patates yetiştiriciliğinin önemli şekilde kilidini kırdı ve tatlı patates pirinçlik köyünden dünya üreticilerine bizde burada varız mesajını verdi. EXPO öncesi Tatlı Patates yetiştiriciliğini bizde kamuoyuna anlatacak ve onu sonuna kadar destekleyeceğiz. Köylerimize organik gübreyi maliyetine dağıtacak ve özellikle bölgemize özgü ceviz ve meyve fidelerini ücretsiz şekilde üreticilerimize vereceğiz…’ dedi.

Başkan Savaş’ın konuşmasının ardından söz alan Yukarı Pirinçlik Mahallesi Muhtarı Kasım Uğur ise yaptığı konuşmada Arsuz ve İskenderun İlçe Tarım Müdürlüklerine ayrıca İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)’ne mahallesi adına buruk ifadelerinde şu konuşmayı yaptı;

‘…Sn. HBB Başkan ve misafirler mahallemize hoş geldiniz. Sizleri mahallemizde yeniden görmekten dolayı çok mutluyuz. Köyümüz özellikle sebze konusunda kendini aşmış ve lezzetli aromasıyla her yerde aranılan olmuştur. Uzak Asya ülkelerinde Çin ve Tayvan gibi yerlerde yetiştiriciliği bulunan ‘tatlı patates’ bölgemizde de yüz yıllardır yetiştiriliyor. Ama bizler bir türlü bu faydalı kök bitkimizin reklamını yapamamış ve bitkimizi o yüzden unutulmuşluğa itmişiz. Hükümetimizin aldığı kararlarla üreticilerimizin ürün destekleme programına bölge olarak bir türlü istenilen seviyelere gelemediğimizden dolayı ürünümüzü kendi çaba ve hünerlerimizle çok zor şekilde üretmeye çalışıyoruz. Bizleri destekler olarak beklediğimiz İl, İlçe Tarım müdürlüklerine başvurularımız hep sonuçsuz kaldı. Açıkçası köyümüzle ilgilenmediler.

Üniversitemiz, bu organik ürünümüzü araştırmadılar. Ben ve üreticilerimiz tatlı patates konusunda yalnız bırakıldık. Ama ne olursa olsun bizler bu ürünü her daim ekecek ve sonunda hedeflediğimiz sonuçlara ulaşacağız. HBB Başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Köylüme verdikleri sözlerle birazda olsa rahatlayacağız…’

Bende buradan Sayın Hatay Valimiz Rahmi Doğan beye seslenmek istiyorum. Böyle, bölgemize katma değer katmaya tüm köylüsüyle birlikte mücadele eden Yukarı Pirinçlik Muhtarı Kasım Uğur’un sesini duymak onu yerinde incelemek ve sıkıntılarını dinlemek, sorunlarını çözmek makamınızla olur kanaatindeyim. Çünkü Hatay ilimizin her noktasında siz varsınız.

Aslan yürekli muhtar helal olsun sana!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here