Hatay Fay Hattı Rahatladı Ancak Tsunami’ye Dikkat!

0
119

Kahramanmaraş merkezli yaşanan, ülkemizin en büyük deprem felaketinin ardından pek çok kez bölgeye gelerek incelemelerde bulunan ve sonrasında değerlendirmeler yapan, Japon Deprem Uzmanı, Yüksek Mimar, Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki ile seminer vermek üzere geldiği İskenderun’da seminer öncesi kısa bir röportaj yaptık. Moriwaki, Akdeniz’de yaşanacak bir depremde meydana gelebilecek Tsunami’ye dikkat çekti ve böyle bir durumda deniz seviyesinden 3 metre yukarı çıkılması gerektiğini söyledi.

Yaşanan deprem ve genel olarak yaşanabilecek depremler hakkında bilgiler paylaşan Moriwaki, ülkemizde depreme yönelik yeterli eğitimlerin verilmediğini sözlerine ekledi.

Depreme hazırlıklı olunmadığını ve insanların bu yüzden paniğe kapıldığını aktaran Moriwaki; “Türkiye’deki insanlar heyecanlı ve panik oluyor, çünkü depremle ilgili bilgileri yok, eğitim az. Japonya’da ise bunun için ana okuldan, ilkokuldan eğitim verilmeye başlanıyor.

Çocuklar için, Türkiye’de ilk defa çizgi roman olarak bir kitap hazırladım. Çizgi roman şeklindeki kitapta depremde ne yapılması gerekiyor, depremden önce ne yapılması gerekir bunları anlattım. Türkiye’deki çocuklar için hazırladığım bu kitabin herkese ulaşması adına Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşeceğiz” dedi.

KYK Yapı Kimyasalları Şirketinin organizesinde deprem bölgelerinde birçok seminerler verecek olan Moriwaki; “Bugün İskenderun’da, KYK şirketi ile beraber inşaat mühendisleri, müteahhitler ve mimarlara yönelik, binaların nasıl yapılması ile ilgili, hidrolik malzemeler, kullanılması gereken yapı malzemeleri hakkında bilgilendirmeler yapacağım” diye konuştu.

Deprem sonrası bilim insanlarıyla birlikte çok kez Hatay’a geldiğini aktaran Moriwaki; “Türkiye Uluslararası Risk Kalkanı içinde! Depremden sonra Hatay’a da 5 defa geldim, 130 hoca ile birlikte geldik. Hatay’daki zemin yumuşak bir zemin! İnşaat sektörü bakımından zemin çok kötü, sıvılaşma da oluyor. Bu yüzden binaları ona göre yapmak lazım ama böyle olmadığı için bu hale geldi, çok üzüldük. Çok önemli bir kültür Hatay, tarihi bir yer, o yüzden çok üzülüyoruz Hatay için” şeklinde konuştu.

Olası bir tsunami tehlikesine karşı da uyarılarda bulunan Moriwaki; “Doğu Anadolu fay hattının ilerisinde Suriye tarafına giden bir hat var ve ayrıca Kıbrıs tarafına giden bir hat daha var. Denizin içinde büyük bir ihtimalle kırılma olabilir. Hatay’daki risk artık bitti ama denizin içinde deprem olabilir. Denizi içinde olacak sarsıntı 6.4’ten daha büyük olabilir. 6.8-7.0’a kadar olabilir. Bu yüzden hasarlı binada yaşayan insanlar varsa dikkatli olmalı.

Denizin içinde olacağı için Tsunami etkisi yaratabilir. 1 metre ya da en kötü senaryo ise 3 metreye varan Tsunami gelebilir. Bu durumda denize yakın seviyeden en az 3 metre yukarıya gitmek lazım! İskenderun, Mersin, Alanya, Antalya’ya kadar Tsunami etkili olabilir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here