“Güvenmediğiniz Yerlerden Et, Süt Alışverişi Yapmayın!”

0
97

Antakya Defne Rotary Kulübünün konuğu, Hatay Veterinerler Odası Başkanı Hamurcu Oldu…

Antakya Defne Rotary Kulübü Başkanı Volkan Ekmekçi öncülüğünde yapılan toplantıların bu haftaki konuğu, Hatay Veterinerler Odası Başkanı Yahya Hamurcu oldu. Son günlerin ana konusu olan Şarbon hakkında konuşan Hamurcu; “Güvenmediğiniz yerlerden kesinlikle et, süt alışverişi yapmayın” uyarısında bulundu.

Antakya Şehir Kulübünde düzenlenen toplantı, Kulüp Başkanı Volkan Ekmekçi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra söz alan Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu son günlerde ülkemizde görülen Şarbon Hastalığı ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Şarbon’un çok tehlikeli bir hastalık olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Hamurcu; “Bu hastalık deri, akciğer ve bağırsak şarbonu olmak üzere  3 çeşittir. Şarbon, otçul hayvanlarda görülen bir bakteri türüdür. Akciğer ve bağırsak şarbonu ölümcüldür. Hastalığın insandan insana bulaşma ihtimali riski çok düşüktür. Şarbonlu hayvanlarla temas etmek, bu hayvanların etinin yenmesi, sanayi ürünlerinde kullanılan derileri, hastalığın görüldüğü ülkeden alınan hayvan ve hayvan ürünleriyle şarbon bulaşabilir.

Şarbon hastalığının çeşitlerine göre verdiği belirtiler ise şunlardır. Deri şarbonunda; deride ağrı, sızı ve kabartılar belirir. Nadiren kabartı çevresinde ödem görülür. Akciğer şarbonu hasta hayvanlardan solunum yoluyla bulaşır. Soğuk algınlığına benzer etkiler gösterir. Halsizlik temel belirtilerinden biridir. Ateş yükselmesi, nefes alıp vermede güçlük yaşanabilir.

Bağırsak şarbonu belirtileri: Bu türde şarbonlu hayvanların etlerinin çiğ veya az pişmiş yenmesi risk oluşturur. Enfeksiyon bağırsaklara yerleşir. Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, kanlı ishal ve iştah kaybı belirtiler arasındadır” dedi.

Şarbon riskinin önemli oranda azaltılabileceğini de kaydeden Yahya Hamurdu: “Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemelidir. Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmeli veya  sönmemiş kireç dökülüp gömülmelidir. Riskli bölgelerde, hayvanlar şarbona karşı aşılanmalıdır. Güvenmediğiniz yerlerden kesinlikle et, süt alışverişi yapmayın. Alınan önlemler ve veteriner hekim denetiminde yapılacak kesimlerle Şarbon riski önemli oranda azalabilir. Hastalık tespit edildikten sonra hızla önlem alınmalıdır” diye konuştu.

Hatay Veterinerler Odası Başkanı Yahya Hamurcu’ya konuşmasının sonunda Antakya Defne Rotary Kulübü Başkanı Ekmekçi tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here