‘Göç ve Mülteci’ Konularında Bilgi ve Farkındalık Semineri Gerçekleştirildi

0
283

“Basın Mensupları için ‘Göç ve Mülteci’ Konularında Bilgi ve Farkındalık Semineri” Antalya’da gerçekleştirildi. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) işbirliğinde düzenlenen seminerde, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) temsilcileri “Göç ve Mülteci” konularında basın mensuplarına bilgi verildi. 4 seminerden üçüncüsüne İzmir ve çevre illerden basın mensupları ile Basın Yayın ve Enformasyon İzmir İl Müdürlüğünden yetkililer katıldı. Seminere Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Rızkullah Terbiyeli de katılım gösterdi. Seminerlerde, medyada mülteci algısının doğru biçimlendirilmesi ve göç yönetimi konusunda doğru terminoloji kullanımının yanı sıra doğru haber yapımının önemine dikkat çekildi.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Enformasyon Dairesi Başkanı Mahmut Şevket Bayram, seminerin açılışında yaptığı konuşmada; “Özellikle Suriye’den olan sığınmacı akını ile ülkemizin birçok yerinde, mültecilerle, sığınmacılarla karşılaşıyoruz. Hiçbirisinin güle oynaya geldiklerini düşünmüyoruz, ama zaman zaman sıkıntılar yaşandığına da müşahede ediyoruz. Yerel gazeteciler olarak özellikle sizler, sıkıntının kaynağındaki insanlar olarak, büyük bir sorumluluk taşıyarak aktarma göreviniz var. Özellikle, yanlış bir şey söylendiğinde patlamaya hazır durumdaki toplumun, yanlış şeyler yapabileceğini düşünerek çok dikkatli davranma zorunluluğunuz var. Bu seminerler, buna katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor” diye konuştu.

En Büyük Etkiyi Basın Oluşturuyor

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak da yaptığı konuşmada, Türkiye’de vatandaşların mülteci algısı üzerindeki en büyük etkiyi yazılı ve görsel basının oluşturduğu düşüncesinden hareketle bu projeyi başlattıklarını söyledi. Kavlak, göç ve göçmen haklarına ilişkin yasal çerçeve hakkında organize edilecek seminerler yoluyla yerel ve ulusal basını bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Türkiye’nin 3.2 milyon Suriyeli mülteci ile en dünyada en fazla mülteci barındıran ülke olduğuna dikkat çeken İbrahim Vurgun Kavlak; “Çok fazla öne çıkmayan, genelde ölümlü deniz kazaları olduğu zaman gündemimize gelen ve çoğu zaman kısa sürede unutulan göç konusu, ülkemizin gündemine ciddi şekilde girdi. Aynı zamanda tüm dünyanın da gündemine en fazla giren konulardan birisi oldu. Mültecilerin, eğitim, sağlık, barınma gibi konularda ne gibi zorluklarla karşılaştıkları yeterince tartışılmadı. Özellikle basının kamuoyunu bilgilendirmek zorunluluğu çerçevesinde bilginin doğru akışı ve vatandaş ile mülteci arasındaki olası çatışmaların önlenmesi, aynı zamanda ev sahibi topluluk olarak, ülkemize gelen mültecilerin sorunları ile daha fazla ilgilenmemiz açısından basın buluşmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

SGDD Program Birimi Sorumlusu Safa Karataş ise Birleşmiş Milletler, UNICEF, Avrupa Birliği ile Türkiye’deki ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine dayalı çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Sunumlar Gerçekleştirildi

Seminerde, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzman Yardımcısı Zehra Gündoğmuş, “Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma”, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, “Türkiye’deki duruma istatiksel bakış, Kavram karışıklıkları ve kavramlarla mülteciler”, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İletişim Asistanı Sevcan Hacılar “BMMYK’nın Türkiye’deki faaliyetleri, mültecilerin medyada koruma ve ihtiyaç odaklı temsili”, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) İletişim Bölümü Asistanı Cem Mehmethanoğlu “IOM’un kamuoyunda göçmen algısına ve iletişimine yönelik yaklaşımı”, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) İletişim Sorumlusu Beste Gülgün “Çocuk ve medya”, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek “Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve medya” konularında birer sunum gerçekleştirdiler.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here