Futbolda Başarı Ve Motivasyon (1)

0
49

Değerli Okurlarım, “AHDE VEFA” diye zaman-zaman kabullenilen bir ifade vardır ya bildiğiniz gibi. Bazı makalelerimizde zikrettiğimiz gibi, bu sayımızda da “KARIN TOKLUĞUNA” oyuncularına bildiklerini aktarmaya çalışan, onlara maçlara hazırlayan yerel Amatör Futbol Takımlarımızın hocalarına önce vefa edeceğiz.

İskenderun Gazetesi olarak, bütün çabamız yerel amatör takımlarımız, engelli ve engelsiz sporcularımız ve de gençlerimiz içindir. Gençlerimizi kahve köşelerinden kurtarmak, onları topluma kazandırmaktır. Bu önemli konuda epeyce yol aldığımıza da inanıyorum.

Kimseden fazla bir şey bildiğimi söylemiyorum, böyle bir iddiamız da yok. Bugüne kadar yazdıklarımı da kitaplardan okuyup öğrendim. Bizlere doğru bilgiler sunan ve spor yaptığım dönemde spor ahlakını ısrarla öğreten Hocalarımı rahmet ve şükranla anıyorum.

Gençlerimize ve amatörlerimize bunları neden anlattığıma gelince; En doğru ve en geçerli bilgileri verebilmek, öğretebilmek zor olmakla beraber çok önemlidir. Şu anda ahlaktan söz ediyorsam, zamanında bu konunun önemi Hocalarımız tarafında bizlere anlatılmış ve özümletilmiştir. Nur içinde yatsınlar.

Başarıyı yakalamada istikrar unsuru çok önemlidir. Sporda başarıyı yakalamak için istikrarla birlikte özveri de şarttır. Antrenmandan sonra bir süre özel olarak çalışan sporcuların yaptıkları gibi. Burada, Teknik Direktörlerin tutum ve davranışları ve oldukça önemlidir. İstikrarlı ve devamlılığı olan bir hocayla çalışmak oyumcuların özgüvenini arttırır. İşini seven bir Teknik Direktör, öğrencilerinin psikolojisini anlar ve de anlayabilir. Türlü konularda onlara yardımcı olur, bu olumlu yaklaşım müsabakalarda, skora da yansır.

Konumuz olmakla beraber burada sporcu psikolojisinden de birazcık söz etmem gerekiyor. Psikoloji, başarı ve motivasyonla yakın bağlıdır. Buna göbekten bağlıdır da diyebiliriz. Motivasyonun lakabı dersek de yanlış olmaz. Hani zaman-zaman duyarız ya “İyi iş çıkarabilir ama psikolojisi bozuk…” ya da “O işin üstesinden geldi ama psikolojisi bozuldu…” falan…

Psikoloji, moral, motivasyon, maneviyatta yoğunlaşan, ancak marketlerde satılmayan çok önemli bir kavramdır. Psikoloji tüm canlıları olumlu ya da olumsuz yönde tetikleyen, başarılı kılan, başarısızlığına neden olan önemli bir hadisedir. Birçok takımlarda psikiyatri, psikologlar anlaşmalı olarak görev yapmaktadırlar. İnsanlar Allah’ın yarattığı en kıymetli varlıklardır. Gençler, Sakın Ola Ki Psikolojiniz Bozulmasın!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here