‘Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’ 10. Yılında!

0
580

füsun sayek1Prof. Dr. İskender Sayek, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, her yıl geleneksel olarak Arsuz’da düzenlenen “Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri”ne hakkında bilgiler verdi.

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinliklerinin on yıldır yapılmakta olduğunu ifade eden Sayek, yörenin ilk sosyal etkinliğinin Ağustos ayı boyunca sağlık taramaları, sergiler, konserler, toplum söyleşileri, spor yarışmaları ve atölyeler ile dolu bir programla Arsuz’da gerçekleşeceğini kaydetti.

Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’i anmak amacıyla Arsuz’da her yıl düzenlenen ‘Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin onuncusunun, 31 Temmuz-27 Ağustos 2016 tarihleri arasında Arsuz’da İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşeceğini ifade eden Sayek; “Toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk konusunda gerçekleşecek çalışmalarıyla yörede bir ilk oluşturan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, her yıl genişleyerek gelenekselleşmekte ve bu konuda bir örnek teşkil etmekte. Programda bu yıl da konserler, sergiler, toplum söyleşileri, çocuklara yönelik sanat atölyeleri, spor yarışmaları ve sağlık taramaları yer alıyor. 

Etkinlikler 2006 yılında kaybettiğimiz Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’in en büyük hayallerinden birini, Arsuz’daki dededen kalma aile evini bir Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürmeyi çalışmalarıyla başladı. Dedemin babasının inşa ettiği, avlulu tarihi ev restore edildikten sonra tek bir sergiyle başlayan yolculuk Ağustos ayının tümüne yayılan ve küçük balıkçı köyünü yaz boyu canlandıran bir etkinlik haline geldi.

iskender sayek1

Eskiden buğday ambarının bulunduğu hol bir sergi salonuna, tüm ailenin toplandığı avlusu ise akşamları dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, gündüzleri ise sanat atölyelerinde çocukların yaratıcılıklarını gösterdiği bir alana dönüştü. Etkinlik sadece kültürel aktivitelerle sınırlı değil; şimdiye dek binlerce kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasının yanı sıra kurulan Burs Fonu’yla ise ilk günden bu yana onlarca Tıp Öğrencisinin eğitimine destek oluyor ve her yıl büyüyerek devam ediyor.

Her yıl hem yöre halkı hem de şehir dışından gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edilen sergiler arasında bu yıl Türk Tabipleri Birliği ve Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières – MSF) tarafından düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Kadın Sağlığı ve Mücadelesi” Fotoğraf Sergisi, Dr. Ali Atahan’ın “Kuşlar ve Göç Yolu”nu ele alan Özgür Kanatlar Fotoğraf Sergisi, Müslüm Kabadayı’nın küratörlüğünde gerçekleşen Edebiyatta Hatay Sergisi, Elma Sanat Atelyesi’nin Porselen Sergisi ve Arsuz Halk Eğitim Merkezi Resim Kursu Sergisi yer alıyor. Kalıcı Sergiler arasında yer alan Yıldırım Beyazıt’ın fotoğraflarını çektiği ve Aylin Sayek’in küratörlüğünü yaptığı Biz Arsuzluyuz sergisi ise ‘Arsuz’u Arsuz yapanlar insanlarıdır’ fikirden yola çıkan bir proje. ‘Biz Arsuzluyuz’ projesinin ilk etabında 26 Arsuzlu, Yıldırım Beyazıt tarafından evlerinde fotoğraflandı. Kimi doğduğu evde, kimi emek verdiği dükkanında, kimi de eski köy sokaklarında poz verdi. Kimi geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Arsuz’un ilk berberi, kimi genç bir balıkçı; kimi eski, kimi yeni muhtar… Proje, Arsuz’un güncel tarihine bir arşiv niteliğiyle büyüyerek devam edecek.

Diğer kalıcı sergiler arasında on yıldır geliştirilerek zenginleşen bir koleksiyon Tarihi Tarım Aletleri, Dokuma Aletleri, Tarihi İskenderun ve Antakya Fotoğrafları, Yöre Mutfağı’nın zenginliğini anlatan Teta’nın Mutfağı, Tarihte Hatay Devleti, Süheyl Boncuk’un koleksiyonundan Hatay Deniz Kabukları, Eczacıbaşı Koleksiyonu’ndan Seçme Seramik Baskılar ve Hatay Kitaplığı Kültür Köşesi yer alıyor” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here