Engellilere Yönelik “Erişilebilirlik” Semineri Yapıldı

0
114

aile ve sosyal1Çetintaş; “Erişilebilirlik Sadece Engelliler İçin Değil, Herkes İçin Gereklidir”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının engelli bireylere yönelik hazırladığı yönetmelik kapsamında düzenlenen ‘Erişilebilirlik’ semineri dün Hatay Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’nda gerçekleştirildi. İl Müdürlüğü Şefi Sözan Çetintaş’ın verdiği seminere, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı.

İlimiz merkez ve ilçelerinde yapılacak olan seminer dün İskenderun’da yapıldı. Katılımcılara “Erişebilirlik” yönünde hazırlanan yönetmelik hakkında sunum yapan İl Müdürlüğü Şefi Sözan Çetintaş; “Erişebilirlik; Herkesin, istediği her yere ve her hizmete bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Yaşam çevrelerinde her engel grubunun gereksinimleri karşılanmalıdır. Engelliler, engelli değildir. Önlerine koyduğumuz engeller ile engellidir. Yapılacak olan küçük düzenleme ile önlerindeki engelleri kaldırabiliriz. Erişilebilirlik yalnızca engelliler için değil, herkes için gereklidir” dedi.

Konuşmasında engelliler için yapılabilecekleri de sıralayan Çetintaş; “Bina girişlerine rampa yapılması ve her iki tarafına küpeşte konulması gerekir. Rampanın genişliği en az 100 cm, eğimi ise 16-50 cm arası olmalıdır. Asansör kabin içi ve dışı kontrol düğmeleri 90-110 cm arası en fazla ise 137 cm olmalıdır. Kabin içi net boyutları 120-150 cm arası olmalıdır. Kabin içinde tutunma barları en az 90 cm yükseklikte olmalıdır. Bankoların yerden yüksekliği en fazla 90 cm olmalıdır.

Toplu Taşımalarda ise otobüs durağında tekerlekli sandalye için en az 120 cm boşluk bulunmalıdır. Duraktaki rampanın eğimi %5’i geçmemelidir. Basamağın yerden yüksekliği 1. ve A Sınıfı araçlarda 250 mm, B sınıfı araçlarda 320 mm olmalıdır. Servis kapısı olmayan tekerlekli sandalye geçiş kapısı en az 1400 mm yüksekliğinde, genişliği ise 900 mm olmalıdır.

aile ve sosyal2

Araç ile platform arası 4.5 cm olmalıdır. Yoğunluk durumuna göre kaldırımlarında geçiş genişliği 200–300 cm arası olmalıdır. Binalarda ise giriş kapıları kol gücü gerektirmeden kolayca açılabilecek hatta mümkünse otomatik açılan kapılar olmalıdır. Klozetler yerden en az 43 en fazla 48 cm yükseklikte olmalıdır. Tutunma çubuğunun yerden yüksekliği klozet yüksekliğinden 25 ile 35 cm arasında olmalıdır.

Tutunma çubukları ile duvar arasındaki mesafe en az 4 cm olmalıdır. Bina girişlerinde ve bina içinde bulunan kot farklarının aşılmasında standartlara uygun rampa yapılması, bu mümkün değilse platform asansörlerinin kullanılması gerekmektedir. Bu genelge doğrultusunda yapılacak denetimlerde, şartlara uygun olmayan yerlerin tespit edilmesi durumunda 1.000 TL’den başlayan idari para cezası uygulanacaktır” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here