EMEP; “Yine İş Kazası Yine İşçi Ölümü”

0
315

emep açıklama12Dörtyol’da faaliyet gösteren MMK Metalurji’nin Liman bölümünde taşeron firma Mollaoğlu şirketi bünyesinde çalışan 50 yaşındaki işçi Aziz Demirsapan’ın, önceki gün forklift aracının altında kalarak feci şekilde can vermesi üzerine bir açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) İskenderun İlçe Örgütü, iş kazalarının önemine vurgu yaptı.

Hayatını kaybeden Demirsapan’a rahmet ve ailesine başsağlığı dileyerek açıklamasına başlayan EMEP İlçe Örgütü, bu iş cinayetinin kader olmadığını ve önlenebilir olduğunu savundu. EMEP İlçe Örgütü açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi;

“İş cinayetleri, patronların doymak bilmeyen hırsları sonucu yaşanıyor. Uzun çalışma saatleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği için alınmayan önlemler iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor. Aziz Demirsapan 50 yaşındaydı. İskenderun Modernevler mahallesinde oturuyordu. Henüz emekli olamamıştı. MMK Liman bölümünde taşeron firma Mollaoğlu şirketi bünyesinde sendikasız ve düşük ücretle çalışıyordu. İşyerinde çalışan Demirsapan’ı göremeyen, forklift aracı arka arka gelerek Demirsapan’ı altına aldı ve ezdi. Dörtyol Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Demirsapan kurtarılamadı. Geçtiğimiz hafta yine bir iş kazası yaşandı. Mollaoğlu şirketi bünyesinde çalışan taşeron işçi, kamyon üzerinden düştü. Kafatası çatlayan işçinin tedavisi devam ediyor.

Taşeronlaştırma İle Kazalar Daha da Arttı

2014 yılı sonrası MMK Metalurji’de çayhaneden, güvenliğe, revirden paketlemeye, limandan, haddehaneye kadar pek çok bölüm taşeronlaştırılmıştı. Taşeronlaştırma ile birlikte işten atmalar yaşanmıştı.  İhbar ve kıdem tazminatları verilerek atılan işçilere taşeron çalışma dayatılırken, kabul eden işçilere yeni sözleşme imzalatılmıştı. Taşerona devredilirken işçilere aynı iş yapacakları söylenmişti. İşçiler “Aynı işi yapacaksak niye taşeronda çalışıyoruz” diye tepki göstermişlerdi. Liman bölümünde 186 işçi çalışıyordu. Buradan 44 işçi çıkarılmıştı. Vinç operatörleri dışında herkes taşerona devredilmişti. Mollaoğlu firmasının işyerine gelmesi ile birlikte işçiler daha düşük ücretle ve daha çok iş kazalarına davetiye çıkaran koşullarda çalışıyor.

İşçiler Örgütlenerek Bu Gidişe Dur Diyebilir

Patronların daha fazla kar etmesi üzerine kurulu, taşerona dayalı, iş güvenliğinden yoksun çalışma koşulları her gün yeni işçi cinayetlerine yol açarken, iktidar ve yargı düzeni bu süreçleri örtbas ederek düzenin aynı şekilde devamını sağlıyor. Bu gidişe dur demek için, işçilerin örgütlenmesi ve mücadele etmesi yegâne koşuldur. İnsanca çalışma ve yaşama koşulları ancak işçilerin örgütlü olduğu bir düzende mümkün olabilir.”

Dörtyol’da Bir İşçi Forkliftin Altında Can Vermişti

Dörtyol ilçesinde bir fabrikada forklift aracının altında kalan bir işçi hayatını kaybetmişti. Edinilen bilgilere göre, Sanayi Sitesi karşısında D-817 karayolu üzerinde demir ve çelik ürünleri imalatı yapan bir fabrikada işçi olarak çalışan Aziz Demirsapan (50), yükleme işlemi yapan forkliftin gölgesinde dinlenirken operatörün kendisini fark etmeyerek aracı çalıştırması sonucu aracın altında kaldı. Fabrika çalışanlarının kazayı fark etmeleri üzerine olay yerine ambulans çağrıldı. Aracın altından çıkartılan işçinin hayatını kaybettiği belirlenmiş, Demirsapan’ın cenazesi Dörtyol Devlet Hastanesi morguna kaldırılmıştı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here