Emek Partisi; “Ders Çıkartılmalı, Önlemler Artırılmalıdır!”

0
101


Büyük yangın felaketinin nihayet kontrol altına alındığını kaydeden Emek Partisi Hatay İl Örgütü, Hatay halkına geçmiş olsun mesajı verdi.

Açıklamada; “Hatay Belen’de başlayan ve Arsuz, İskenderun ilçelerine sıçrayan çok ciddi ve büyük bir yangın tehlikesi nihayet atlatıldı. İnsanlar bir gün boyunca zorlu bir süreç yaşadılar, tehlike altında kaldılar. Belen ilçesi Sarımazı Mahallesi’nde elektrik trafonun patlaması sonucu çıktığı belirtilen ve rüzgâr etkisiyle İskenderun ve Arsuz’a yayılan orman yangını kontrol altına alınmış olması sevindiricidir” ifadelerine yer verildi.

Emek Partisi Hatay İl Örgütü, yangın felaketinin bölgeye verdiği zararı ve bu felaketten çıkarılması gereken sonuçları şu şekilde açıkladı:

“600-700 hektarlık bir alanda etkili olan yangınla büyük bir ormanımız kül oldu. Onlarca daire, onlarca müstakil ev, onlarca iş yeri, fabrika, araç ve 100’e yakın vatandaş yangından etkilendi, zarar gördü. Öncelikle Belen, Arsuz ve İskenderun ilçe halkına büyük geçmiş olsun diyoruz.

Ormanlar hayatın kaynağıdır. Ormanın yanması ciğerimizin yanması anlamına gelir. Hatay’daki orman yangınları Türkiye’deki biyoçeşitliliğin önemli parçası olan bölgeyi kapsıyor. Bu üzücü olaydan ders çıkarılmasını ve bir daha bu tip yangınların yaşanmaması için önlem alınmalıdır.

Bilgiler ve Bağlantılar Bir An Önce Kamuoyu İle Paylaşılmalı

Yangın ile ilgili Hatay Valiliği, sabotaj ihtimali ile gözaltına alınan kişilerin olduğunu açıkladı. Bununla ilgili gerekli bilgiler ve bağlantılar bir an önce kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

İnsanların evleri, iş yerleri, okullar, ormanlar yandı. Ağacı, hayvanı, toprağı, ormanı yakmanın hiçbir haklı nedeni olamaz. Bu kabul edilemez. Bunu yapanlar her kimse gerekli soruşturma sürdürülmeli ve hukuki süreç başlatılmalıdır. İşin arkasında kim ya da kimlerin olduğu açığa çıkarılmalıdır. Kim ya da kimler yaptıysa bilmeliler ki bu arazi rantçıların, maden şirketlerin işine yarayacaktır.

Son yıllarda ormanları sermayeye teslim etmek için binlerce orman canlısının ve ağacın yok edildiğini biliyoruz. Son dönemde Hatay’ın yanıp kül olmadık noktasının kalmaması bir tesadüf mü? Yanan alanların maden sahası için ruhsatlandırılan alanlar olup olmadığı Hatay halkına açıklanmalıdır. Yangına söndürmek zayiatı azaltmak için canla başla çalışan, emeği geçen orman, itfaiye ve belediye işçilerine ve tüm emekçi çalışanlara teşekkür ediyoruz.

Yine kentleşme adına talan edilen 2-B arazisi olarak orman dışına çıkartılan bu yerlerin yapılaşmaya açılması bu tür tehditlerin yaşanmasına ve yangınların çıkmasına sebep olduğunu biliyoruz.

AKP hükümeti milyonlarca dolarlık binlerce yeni makam aracı alacağına 20-30 tane yangın söndürme uçağı ve helikopteri almıyor. Kendilerine araç filoları, uçak filoları, helikopter filoları kuranların ülkenin ormanlarını çıkacak bir yangından korumak için 5-10 tane yangın söndürme helikopteri almıyorlar.

Son dönem sık yaşanan ve şaibeli olan orman yangınlarından şu sonuçları çıkarmak gerekiyor:

Orman yangın alarmı önlemleri uygulanmalıdır. Önleyici tedbirlerin alınması, uygulanması ve denetlenmesindeki eksikler ivedilikle giderilmeli, kent merkezleri, yerleşim yerleri ormana yeterli mesafe uzaklığında olmalıdır.

Bir avuç rant uğruna orman alanları imara açılmamalıdır. Orman arazilerinin kentleşme adına talan edilmesine son verilmelidir. Ormanların içinde yayla evleri yapılmasına, orman içlerine kaçak yapılar yapılmasına izin verilmemelidir.

Yangın söndürme personel ve ekipmanların geliştirilmesi, sayılarının arttırılması, yangının önlenmesine ve ormanlarımızın korunmasına yönelik bütçe ve yatırımların bir an önce arttırılmalı, yangından zarar gören bölgede, herhangi bir yapılaşmaya mahal verilmeksizin, derhal ağaçlandırılması ve orman statüsünün korunması sağlanmalıdır.

Yangından etkilenen halkın zararlarının bir an önce karşılanması, yangından zarar gören üretici köylülerin zararları bir önce tespit edilmeli ve zararları karşılanmalıdır.

Hatay valiliğince ifade edilen sabotaj ihtimaline yönelik soruşturmanın savsaklanmadan etkin bir şekilde yürütülmesi ve gelişmelerle ilgili halkın bilgilendirilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here