Dr. Duysak; “Yaz Aylarında Mantara Karşı Daha Dikkatli Olmalıyız”

0
213

gelişim-sibel duysakÖzel İskenderun Gelişim Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sibel Duysak, mantar enfeksiyonları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Mantar mikroplarının çevrede yaygın şekilde bulunduklarını ifade eden Duysak; “Mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimleri vardır. Havuz, plaj, hamam, jimnastik kulüpleri, yatılı okullar, camiler, otobüsler gibi ortak kullanım alanlarında bol miktarda bulunurlar. Mantar hastalığı enfekte kişilerle temas ile enfekte kişiler ile ortak kullanılan eşyalardan (havlu, terlik, ayakkabı, tarak gibi) ve enfekte hayvanlardan (kedi, köpek, inek gibi) insanlara bulaşabilmektedir” dedi.

Mantarın bulaşma ve korunma yolları hakkında da bilgiler veren Duysak; “Ayak sağlığı mantar bulaşmada önemlidir. Ayak mantarı tedavi edilmediği zaman tırnaklara bulaşır. Tırnakların çok kısa kesilmesi, tırnak kırılmaları, tırnağa olan darbeler tırnak mantarı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Tırnaklarda değişiklik fark ettiğinizde şikâyetiniz olmasa bile mutlaka tedavi olmak gerekmektedir. Mantar hastalığı kasık ve koltuk altı gibi çok terleyen bölgelerde de görülebilmektedir. Saçlı deri tutulumu da olabilmektedir. Saç mantarı ortak kullanılan taraklar ile bulaşabildiği gibi enfekte hayvanlardan da bulaşabilmektedir.

Özellikle çocukluk döneminde görülen saçlı derinin derin mantar hastalığı geri dönüşsüz saç kaybı yapması nedeniyle önemlidir. Özellikle yaz aylarında mantar hastalığına karşı korunma açısından uyanık olmalıyız. Ortak kullanım alanlarında mümkün olduğunca kişisel eşyalarımızı kullanmalıyız, ev içerisinde mantar ile enfekte kişilerin terlik, ayakkabı ve havlu gibi eşyalarını kullanmamalıyız” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here