Dr. Aksoy; “Alerjik Göz Hastalıkları İhmal Edilmemeli!”

0
76

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rahatsızlıkların da artmaya başladığını kaydeden Batıgöz Cerrahi Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Aksoy, alerjik göz rahatsızlıklarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Mevsimsel göz alerjilerinin özellikle bizim bulunduğumuz bu bölgede oldukça sık görüldüğünü kaydeden Aksoy; “Mart, Nisan, Mayıs aylarında başlayıp Eylül, Ekim ayına kadar sürebilen bir durum. Özellikle çocukluk çağında başlayıp genç ergenlik çağına kadar devam eden kronik bir rahatsızlık!

Yanma, sulanma, kaşıntı şeklinde başlıyor, daha ileri boyutlara kadar devam edebiliyor. Kronik bir hastalık, tekrarlayıcı özelliği var. Bu hastalıkta esas olan şey önlem! Önlem almak gerekiyor. Erken çocukluk döneminde bunu fark edip kontrol altında tutmak mümkündür. Dolayısı ile bir göz hekimi muayenesi şart. Çocuklarda bazen bu çok hafif şekilde başlayabiliyor.

Maalesef bu bölgede daha ileri durumda olan vakaları görüyoruz. Hastalarımız erken dönemde başvurmuyorlar, olay kronikleşip iyice kötüleşiyor o dönemde bize başvuruyorlar. Bu durumda tedavi seçeneklerimiz değişiyor, daha agresif dediğimiz tedavi protokolleri uyguluyoruz. Erken dönemde bize başvuran hastalarda basit önlemlerle bunlardan korunmanın mümkün olabileceğini anlatıyoruz.

Tablo Daha da Ağırlaşmadan Tedavi…

Yan etkisi olmayan, nispeten daha uzun vadeli kullanılabilen ilaçlarla hastalığı pekâlâ kontrol altında tutmak mümkün olabiliyor. Maalesef özellikle çocuklarda bu bir kere tetiklendi mi, kurallara uyulmadığı anda kaşıntı da işin içine girdiğinde kızarıklık devreye giriyor ve bunu baskılamak da, zararsız ve uzun süreli kullanımı mümkün ilaçlarla bu sefer tedavi etmek mümkün olmuyor. Tablo daha da ağırlaşıyor, yan etkisi olan ilaçlara geçiliyor. O aşamaya gelmeden bu tür hassasiyeti olan kişilerin bir an önce tespit edilip, onlarla konuşmak, tedavilerini vermek ve bu konuda aileleri özellikle aydınlatmak gerekiyor” dedi.

Hassasiyet yaşayan insanların dikkat etmesi gereken hususları da anlatan Aksoy; “Özellikle Mart ayının ilk haftasında başlayan bu durumlarda kişilerin bunun farkında olup ona yönelik tedbirler alması gerekiyor. Örneğin dışarı çıktıklarında güneşten korunabilecekleri şapka, güneş gözlüğü takmaları, yoğun toz ortamından kaçınmaları bir koruyucu etki sağlayabiliyor. İyi havalandırılmış ortamlarda bulunmaları bu bakımdan önem arz etmekte. Hastanın alabileceği önlemler bunlar. Bunun dışında şikayetlerde artış olur ise medikal tedavi anlamında hekime başvurmak gerekiyor” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here