Dolmuş Şoförleri İsyan Etti! “Artık Sesimizi Duyun”

0
116

Dolmuş şoförleri, akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara isyan etti. Son bir haftada akaryakıt fiyatlarına arka arkaya yapılan zamlar, şoför esnafı tarafından oldukça tepki gördü.

Son aylarda yaşanan ekonomik krizin zaten tüm vatandaşları olduğu gibi kendilerini de sıkıntıya soktuğunu söyleyen şoför esnafı, son akaryakıt zamlarının da durumu içinden çıkılamaz hale getirdiğini söylediler.

Dolmuş garajında görüşlerini aldığımız şoför esnafından bir dokunup bin ah işittik. Şoför esnafı Ertuğrul Kapan; “Yakıta gelen zamlardan dolayı insanlar çok mağdur. Durağımızda insanlar arabalarını satmaya başladı artık. Esnaf zaten çıkmaz bir sokakta, önünde koskocaman bir duvar var. İnsanlar ne yapacağını şaşırmış, halk ne yapacağını şaşırmış durumda. İnsanlar tereddütle biniyor toplu taşıma araçlarına, acaba zam geldi mi diye tereddüt de kalıyorlar. Buna birilerinin çıkıp dur demesi lazım. Devletimizi yönetenlere Allah zarar, ziyan vermesin de insanları da düşünsünler ama… Yönetirken, zam yaparken insanları da düşünsünler bir zahmet.

Mazot 20 lira olmuş, böyle bir saçmalık yok. Toplu taşıma araçlarına binen halkımız artık bunları söylüyor, insanlar markete pazarlara gitmekten korkar oldu. Akaryakıt zamları hakkında kesin ve net şunu söylüyorum; insanlar çok mağdur, esnaf çok mağdur. Arabalar artık çalışmaz hale geldi. Bir arabanın daha önce 45 lira yaktığı yola şimdi 100 lira yakıyoruz. Esnaf arkadaşlarımızdan biri arabasını sattı geçenlerde. İnsanlar mağduriyetini gidermek için mallarını satmaya başladı. Bu da yetmeyecek. Hatlarını satacak hale gelecekler artık. Hatlarını satıp başka yerlerde kamyon şoförlüğü yapar hale geldiler” diye konuştu.

Bir diğer esnaf Yaşar Gül ise; “Eskiden bizde bir yolcu 1 litre mazot yapıyordu, şimdi 2 yolcumuz 1 litre mazot yapmıyor. Aynı zamanda parçası, lastiği, ıvır zıvırı, dünyanın parası. Her şey % 100-200’ün üzerinde zam geldi. Çok zor durumdayız” dedi.

Belen Kooperatif Başkanı Mustafa Saklar; “Şu an 2 arabam bağlı, mazot parası yok, arabada çalışamıyor. Devlet bize mazotu ucuz versin” derken Cırtıman Kooperatif Başkanı Ramazan Güven de; “Şu anda çektiğimiz çileyi devlet büyüklerimizin bunu duymasını istiyorum. Mazota gece gündüz demiyor zam geliyor. Bir haftada 3 kere zam yapıldı. Şurada bir arkadaşımızın 200 bin liralık malı varsa 300 bin liralık borcu var. Esnaf tıkanmış, çalışır hali kalmamış. Cemiyet başkanlarımız, birlik başkanlarımız, oda başkanlarımız hepsi bunları duysun, bizimle beraber olup esnafla birlikte yürümesini istiyoruz.

Esnafın derdini dinlemelerini istiyoruz. Bu zamların önüne geçilmesi gerekiyor. Mazot 5 lira olsun ben yolcuyu 1 liraya taşıyım. Ben yolcuyu 1 liraya taşırsam daha çok para kazanırım. Halk çoluğunu, çocuğunu alır gezer. Ama şimdi kimsenin evinden çıkacak hali kalmamış. Ben de esnafımla boş gidip geliyorum. Birçok esnafımız hattı satmayı düşünüyor. Bu zor durumda nereye kadar gideceğiz? Bir şoför, kaptan dediğin adam gömleğini, pantolonunu giyecek, tıraşını olacak pırlanta gibi gezecek. Tıraş olacak paramız olmuyor bazen, evi geçindirecek parayı bulamıyoruz” şeklinde konuştu.

Şoför esnaflarından Hüseyin Sarı ise; “Bundan 2 ay önce 6 lira olan mazotun litresi şu an 18 küsur oldu, ben bundan nasıl para kazanacağım, eve nasıl ekmek götüreceğim? Bu konuda devletin sesimizi duyarak biz şoförlere yardımcı olmasını istiyoruz” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here