Diyet, Sporla Fayda Sağlar (3)

0
52

Değerli okurlarım, spor yapmak ‘ayrıcalıklı’ bir uğraştır. Konumuz profesyonel sporcular değildir. Örneğin futbolcular daima normal kiloda ve de güçlü olmak zorundadırlar. Futbolu örnek olsun diye verdim. Sporun tüm dallarında uğraş veren sporcular aynı minval üzere devam etmek zorundadırlar. Aksi halde hep kulübede oturmak zorunda kalırlar.

Bayan okurlarımın ısrarla sordukları önemli bir durumları vardı ya… Daha önce de söylediğim gibi, kalçamız, göbeğimiz, basenimiz diyetle ve sporla neden kaybolmuyor? Problem bu!

Vücudumuzda oluşan rahatsızlıkların bir ismi bulunmaktadır. Bu rahatsızlıkların hoşlanmadığı ilaçları doktor tavsiyesiyle kullanarak yeniden sağlığımıza kavuşabiliyoruz.

Kalça, göbek ve basenlerimizde oluşan yağları az yiyerek kurtulmayı düşündüğümüzde, başarısız olmamızın nedeni, bilmeyerek yaptığımız yanlışlarda gizlidir.

Konuya şöyle bakalım. En gelişmiş canlının “İNSAN” olduğunu söylememe gerek var mı? Vücudumuz fazla yediğimiz tatlıları, hamur işlerini yağ olarak göbek ve basenlerimizde biriktirseydi ve buna paralel olarak az enerji aldığımızda, yani az yediğimizde gerekli olan eksik enerjiyi bu yağlardan tamamlamaz mıydı?

Bir veteriner arkadaşımdan duyduklarımı örnek olarak vermek istiyorum. Kış uykusuna yatan değişik türdeki canlılar da bahar ve yaz aylarında gerektiğinden fazla yiyerek vücutlarında yağ biriktirirler. Kışın uykuda olduklarında leptin hormonu devreye girer ve bu depoladıkları yağlardan enerji elde edip hayati fonksiyonlarını sürdürürler.

Kışın bu canlılar derin uykuda oldukları için metobolizma hızları çok düşer sadece hayati fonksiyonları en alt düzeyde çalışmaya devam eder. Biz insanlar da öyle değimliyiz. İnsanlarda derin uykuda olduğu dönemde bedenimiz leptin hormonu salgılar ve depo yağlar devreye girer. Bunu anlayabilmek için şöyle bir uygulama içinde olabilirsiniz.

Akşam yatmadan önce kilonuzu belirleyin ve sabah uyandığınızda tartılın ve farklı olduğunu göreceksiniz. Fakat burada uygun şartlar oluşması gerekli, yani gündüz öğünlerini tam tüketip, akşam öğününü az yemiş olmanız gerekir ki derin ve rahat bir uyku çekip renkli rüyalar göresiniz.

Hani şu belli yerlerinizdeki biriken yağlar var ya… Bu yağlar akşam az yiyip, sağlıklı bir uykuyla bedenin enerji ihtiyacını karşılayabilir. Leptin hormonu bu noktada devreye giriyor yani çok düşük kalitedeki enerji yüklü olan yağlardan ancak uyku halindeyken gerekli olan enerjiyi vücudumuza iletebiliyor.

Bu konuyu neden ayrıntılı anlattığımıza gelince: insanlar yedek enerji ihtiyacı için biriktirdiğini sandığı yağları ağır spor yaparak yok etmeye çalışıyor. Bu yaklaşım imkansızın olmasını istemek gibidir.

Kas dokumuz o kadar aktiftir ki, bazen hayati olmayan organlarımıza giden enerjiden bile kas dokumuza enerji aktarılmaya başlanır. Kalp çalışması maksimum seviyeye ulaşır. Çünkü koşmaya ya da yürümeye başladığımızda bedenimizin tek bir bildiği vardır. Artık vücudumuz, çok hayati fonksiyonlar dışında tüm gücünü çalışan kas dokusuna aktarmıştır. Bunu yaptığımız spor sonlanıncaya kadar devam ettirmek zorundadır. Bu konuya yarın yine devam edeceğiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here