“Çocuklara Yönelik Şiddeti Önleme Ulusal Eylem Planı Acilen Hazırlanmalı”

0
137

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mediya Güzel; “Çocuklara Yönelik Şiddeti Önleme Ulusal Eylem Planı Acilen Hazırlanmalı”

Geçtiğimiz hafta, 6 yaşındaki Mertcan’ın, babasından yediği dayak nedeniyle yaşamını yitirmesi dolayısıyla bir basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube, çocukların velayetinin, şiddet eğilimli bir babaya verilmesinin bu sonucu doğurduğunu savundular.

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi adına açıklamayı yapan Yönetim Kurulu Üyesi Mediya Güzel, çocukların karşılaştığı tüm şiddet türleri ile kısa vadede mücadele etmek ve toplumsal bilinç oluşturmak için “Çocuklara Yönelik Şiddeti Önleme Ulusal Eylem Planı”nın ivedilikle hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Çocukların insan haklarının özel ve özenli ele alınmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 20 Kasım 1989 yılında, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi hazırlayarak üye ülkelerin onayına sunduğunu, 193 ülke tarafından onaylandığını hatırlatan Güzel; “Geçen hafta İskenderun’da Mertcan Yılmaz adlı çocuk babasının şiddetine uğrayarak yaşamını yitirmiştir. Birkaç yıl önce anne ve babasının boşandığı Mertcan’ın velayeti daha önce uyuşturucu ve hırsızlık nedeniyle çok sayıda sabıkası bulunan babasına verilmiştir. Annenin tehditler nedeniyle çocuklarının velayetini isteyemediği iddia edilmektedir.

Durum buysa, bunun toplumu saran şiddet eğiliminden, özellikle kadına yönelik şiddetten bağımsız düşünülmesi mümkün değildir. Annenin yaşadığı şiddet nedeniyle eşinden ayrıldığı düşünüldüğünde bunun çocuklara yansıyacağının atlanarak velayetin babaya verilmiş olması bu sonucu ortaya çıkarmıştır.

Diğer yandan şiddete uğrayan kadınlara yeterince koruma sağlanmaması nedeniyle çok sayıda kadının şiddet gördüğünü ve yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaşanan nafaka tartışmasının da bu konuyla ilgili olduğu ve kadını her şeye rağmen boyun eğmeye zorlama amaçlı olduğu ortadadır. Bu olayı bireysel bir kötülük olarak ele alıp bunu ortaya çıkaran nedenleri görmezden gelmek şiddetin devam etmesine neden olur.

Bu nedenle çocuğa ve kadına yönelik şiddet, toplumda zayıf olarak görülen kesimlere yönelik şiddet olarak görülmeli ve önlemler alınırken bununla birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede çocukların karşılaştığı tüm şiddet türleri ile kısa vadede mücadele etmek ve toplumsal bilinç oluşturmak için “Çocuklara Yönelik Şiddeti Önleme Ulusal Eylem Planı” ivedilikle hazırlanmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır.

Mertcan Yılmaz’ın acısını yüreğimizde hissederken sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Olayla ilgili olarak önümüzdeki günlerde bir rapor hazırlayarak kamuoyuyla paylaşacağımızı belirtiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here