CHP’li Serkan Topal: “Kırsal Mahallelere Ödenek Verilsin”

0
105

Büyükşehir yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerin tüzel kişiliğinin kaldırılması ile birlikte eski köylerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade den CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Yeni uygulama ile birçok sorunlarla karşı karşıya kalan kırsal mahallelerin en büyük sıkıntısı tüzel kişiliklerinin kaldırılarak bütçeden yoksun bırakılmış olmalarıdır” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplandırması istemi ile TBMM ‘ne yazılı soru önergesi veren Topal, önergesinde şu görüşlere yer verdi;

“12/11/2012 tarih ve 6360 sayılı kanunla kurulan Hatay Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı yasa gereği tüm il sınırlarıdır. Bu kapsamda İl’de bulunan tüm köyler mahalleye dönüştürülerek köy tüzel kişilikleri kaldırılmış ve mahalleye dönüştürülmüşlerdir.  Ancak köylerin önemli kısmı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yurttaşların yaşadığı yerleşim alanlarıdır. Her ne kadar mahalleye çevrilmiş olsalar da kırsal kimliklerini korumakta, geleneksel yaşamlarına devam etmektedirler. Yeni uygulama ile birçok sorunlarla karşı karşıya kalan kırsal mahallelerin en büyük sıkıntısı tüzel kişiliklerinin kaldırılarak bütçeden yoksun bırakılmış olmalarıdır. Birçok sorunlarının,  Belediye bütçelerinde gider kalemleri arasında olmayışı hizmette büyük aksamalara yol açmaktadır.

Bu bağlamda;

Hatay ilimizde köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalleye dönüştürülen yerleşim birimi sayısı ne kadardır? Bunların alt yapı sorunlarının çözümü için ilgili belediyelere özel bir ödenek aktarılmış mıdır?

Kırsal mahaller diye tabir edilen, Mahalle muhtarlıklarına acil durumlarda harcanmak üzere bir bütçe tahsis etmeyi düşünüyor musunuz? Bu Mahallelere özel bir “tüzel kişilik statüsü” verilemez mi? Bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here