“Bu Alanı Kaybedersek Gelecekte Hatay İçmeye Su Bulamayacak”

0
256

nermin yıldırım kara (6)Hassa OSB’nin Kurulacağı Yerin, Yeraltı Su Kaynaklarının Mevcut Olduğu bir Bölge Olduğunu Söyleyen ÇKD Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Bu Alanı Kaybedersek Gelecekte Hatay İçmeye Su Bulamayacak”

İskenderun Çevre Koruma Derneği (İÇKD) Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Hassa’da kurulması düşünülen Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin yeri ile ilgili endişelerini dile getirdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından içinde binlerce insanın su ihtiyacını karşılayan su kaynaklarına sahip yaklaşık 13.000 dönümlük bir alanın OSB bölgesi olarak ayrılmış olmasını şiddetle reddettiklerini vurgulayan Kara, yaptığı açıklamada ilk olarak suyun insan yaşamındaki önemine vurgu yaptı.

Su kaynaklarını yok etmenin geleceği yok etmek anlamına geldiğini savunan Kara; “Su, bir ülkenin geleceğidir. Ekonomisidir, Tarımıdır! Su Kaynaklarını yok etmek bir ülkenin geleceğini yok etmektir. Ülkemiz su kaynakları konusunda gittikçe fakirleşirken yanlış sanayileşme politikaları ve plansız yapılaşma içine düştüğümüz bu olumsuzluğu daha da artırmaktadır. Doğanın ve sulak alanların korunması konusunda düzenlenmiş ilk uluslararası belgelerden biri olan ‘Ramsar Sözleşmesi’ ülkemiz tarafından da imzalanmasına karşın uyulması gereken yükümlülükler yerine getirilmemektedir. Bir çok bölgede su kaynaklarının ilk çıkış yeri olan sulak alanlar ekolojik zenginliği ve ekonomiye olan katkıları ile dünya genelinde korunması öncelikli alanların başında gelir. Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Hatay ilinin en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan Hatay Amik Gölü’nün 1950-1975 yılları arasında tarımsal alan kazanmak ve Amik ovasındaki tarım arazilerini taşkınlardan korumak amacı ile kurutulması Hatay’da ekolojik denge dahil hayatın her alanına darbe vurmuştu. Hatay’ın iklimi bile bu durumdan doğrudan etkilenmiştir. Hatay ilinin en zengin yeraltı su kaynaklarından biri Hassa ve Kısmen de Kırıkhan ilçe sınırlarını kapsayan volkanik bölgenin (Leçelik alan) altındadır. Diğer önemli kaynaklar ise Osmaniye Organize Sanayi İle Erzin İlçesi sınırları arasında yer alan Leçelik Bölgedir. Bu gün bu bölge yapılaşmaya tamamen kapatılmıştır. Ancak aynı hassasiyet nedense Kırıkhan-Hassa yeraltı suları için gösterilmemektedir” şeklinde konuştu.

Söz konusu bölgede ekoturizm alanında doğa ile uyum içerisinde bir kalkınma modeline gidilmesi gerektiğinin altını önemle çizen Kara; “Orman ve Su işleri Bakanlığı DSİ Genel müdürlüğü uzmanlarınca Kırıkhan Hassa bölgelerinde yapılan çalışmalarda, İçme Suyu Sağlanan Kaynaklar ve Sondaj Kuyularından: Hassa İlçesi Akkülek, Yücekışla, Aktepe, Aşağıfakılı, Buhara, Çınarbaşı. Haydarlar, Su Gediği Mahallelerinin ve Kırıkhan İlçesi, Merkez, Camızkışlası Çevlik, Çataltepe, Kaletepe Mahallelerinin içme ve kullanma su ihtiyacının sağlandığı ortaya çıkmış olup, bu yüzden koruma altına alınmıştır. Adana DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nün 20.09.2016 tarih ve ILN00426885 nolu ilanında Mutlak Koruma Alanı içerisindedir.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından içinde binlerce insanın su ihtiyacını karşılayan su kaynaklarına sahip yaklaşık 13.000 dönümlük bir alanın OSB bölgesi olarak ayrılmış olmasını şiddetle reddediyoruz. OSB alanına kurulacak tesislerin atıklarının yeraltı sularına karışması bölgede yaşayan tüm canlıların hayatını riske atacaktır. Bölgenin yeraltı su kaynaklarının zenginliği, benzersiz jeolojik yapısı ve bünyesinde barındırdığı nadir ve nesli tehlike altında bulunan canlılar için risk teşkil edeceğinden OSB için farklı bir merkezde çözüm bulunup, acilen Milli Park yahut Jeopark ilanı yapılarak ekoturizm alanında doğa ile uyum içerisinde bir kalkınma modeline gidilmelidir. Ekoturizm çağımızın gelişen bir trendi olarak bölge ekonomisi ve Hatay’ın tanıtımında önemli bir etken olacaktır. DSİ’nin yaptığı çalışmalar ve ölçümlere göre Leçelik alan günlük olarak 1.500.000 (bir buçuk milyon) insana yetecek sağlıklı, tatlı, içme suyu sağlamaktadır. Bu alanı kaybedersek gelecekte Hatay içmeye su bulamayacak demektir” diye konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here