Zatürree Deyip Geçmeyin!

0
125

gelişim-zatürre1‘Akciğer İltihabı’ anlamına gelen zatürree hastalığında, tedavi kadar korunmanın da önemli olduğunu ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş; zatürree öksürük, hapşırık yoluyla ve el temasıyla bulaşacağı için, ortak kullanım gereçlerine dokunmadan önce mutlaka ellerinin yıkanması gerektiğini önerdi.

Kapalı alanlarda zatürree hastalığıyla daha sık karşılaşıldığını ifade eden Uzm. Dr. Berktaş; “Zatürree, akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere, çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı zatürree türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Hapşırık, öksürük ve hastanın kullandığı eşyalarla diğer kişilere geçebilir. Erişkinlerde ileri yaş, kronik süreğen hastalıklar (akciğer, kalp, karaciğer, böbrek hastalıkları, şeker, nörolojik hastalıklar), bağışıklık sistemi hastalıkları (AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri), sigara ve alkol kullanımı zatürreeye zemin hazırlar. Çocuklarda erken doğum, anne sütü ile yeterli beslenmeme, düşük sosyoekonomik düzey, kalabalık yaşam koşulları, doğumsal kalp ve akciğer hastalığı, şeker hastalığı, başta sigara olmak üzere hava kirliliği, yetersiz aşılanma, kış mevsimi zatürree gelişimini kolaylaştırır” açıklamasında bulundu.

“Zatürre İhmale Gelmez”

Zatürree teşhisinin genellikle muayene ve akciğer röntgenindeki bulgularla konulduğunu ifade eden Dr. Özlem Berktaş; “Bazı zatürree türleri; üşüme-titreme, 39-40 dereceye varan ateş, öksürük, sarı-yeşil balgam çıkarma ve yan ağrısıyla ani olarak ortaya çıkar. Bazılarında ise sinsi bir başlangıç vardır. Birkaç gün devam eden halsizlik, eklem ve kas ağrıları, kuru öksürük, ateş, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Çocuklarda hızlı soluma, ateş, karın ağrısı ve kusma şikâyeti olabilir. Zatürree ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Tedaviye erken başlanıldığında sonuçlar yüz güldürücüdür. Ancak, teşhis ve tedavisi gecikmiş, ağır zatürree olgularında ölüm oranı yüksektir” dedi.

“Ellerinizi Sık Sık Yıkayın”

Zatürree sıklığını arttıran sebeplerden söz eden Uzm. Dr. Berktaş; “Zatürreeye yol açan ya da kolaylaştırıcı olan grip salgınlarında; kalabalıkla temasın azaltılması, ellerin sık yıkanması, kişilerle uzaktan selamlaşma, maske kullanılması ve yüksek riskli kişilere grip bulaştırabilecek kişilerin aşılanması korunma için önerilen hususlardan bazılarıdır. Yeterli beslenememe, kızamık, boğmaca, tüberküloz aşılarının yapılmaması, çocuklarda zatürree sıklığını artırmaktadır. Çocuklarda zatürree nedenleri arasında sık rastlanılan Haemophilus influenza’ya karşı geliştirilen aşının yaptırılması önemlidir. Sigara maruziyeti, çocuklarda zatürree sıklığını, hastaneye yatış ve ölümü artırmaktadır” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here