Talasemi Testi Lise Yıllarında Yapılmalı!

0
259

İskenderun Kız Teknik ve Meslek Lisesinde 8 ve 9. sınıf öğrencilerine yönelik ‘Hatay Talasemi ile Savaşıyor’ konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Dr. Abdurrahim Bayrak, talasemi testinin söz ve nişan öncesi yapılması hatta bu testin lise yıllarında yapılmasının daha doğru olacağını belirtti.

İskenderun Talasemi ve Orak Hücre Anemisi Hastaları Yardımlaşma Derneği (
İSTOYAD) öncülüğünde yürütülen Talesemi ile ilgili bilgilendirme toplantısı dün Kız Teknik ve Meslek Lisesinden yapıldı. Hatay’da bulunan tüm okullarda bu toplantıların gerçekleştirileceğini söyleyen Dr. Abdurrahim Bayrak; “Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan  ‘Hatay Talasemi ile Savaşıyor’ konulu proje Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmektedir. 3Aralık’ta İlimiz merkez ve tüm ilçelerinde eş zamanlı olarak 8. ve 9. sınıf öğrenci eğitimleri başlayacaktır. Okul Eğitimleri ile amaçlanan toplumun talasemi konusunda bilgilendirilerek, evlilik aşamasına gelmeden tedbir alınmasını sağlamaktır. Mevcut durumda evlilik öncesi talasemi testi zorunlu olarak yapılmaktadır.

Ancak bu testin kız isteme merasimi yapıldıktan, söz ve nişan yüzükleri yaptırılması bazı olumsuz durumlara yol açabilmektedir. Bu olumsuzluklar evlenecek gençlerimizin her ikisini de taşıyıcı olduklarının öğrenilmesi ile başlar.  Gençler taşıyıcılık sebebiyle ayrılmak isteseler dahi aile ve sosyal çevrenin tepkisinden çekinerek ayrılamamaktadır.

Bu nedenle evlilik öncesi test olarak bilinen “hemoglobinelektroforezi” testinin daha erken, lise yıllarında yapılması uygun olacaktır. Tüm anne babalara çocuğunuz evlilik çağına gelmeden önce taşıyıcı olup olmadığını öğrenmek üzere test yaptırmanızı öneririz. Bu kapsamda İskenderun ilçemizde 107 okul ’da 11229 öğrenciye eğitim verilecektir. Velilere gönderilecek olan dosya ile velilerimizde bilgilendirilecektir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here