Futbolun Osmanlıcası (2)

0
51

Değerli Okurlarım, sosyal düşünceler, aktiviteler, spor yaklaşımları için “Doğrudur ve yapılmıştır, bunlar yapılabilir” diyoruz da, atalarımız için bu konularda olumlu düşünmek biraz zor oluyor. Örneğin, matbaaya gâvur icadı deyip, önerenleri idam ettikleri gibi… Mutlaka hoşa giden ve bizleri mutlu eden yanları vardı şüphesiz. Zamanı geldiğinden onlardan söz edeceğim.

Ülkemizde Futbol Oynandı mı ve de Ne Zaman Oynandı?

Cumhuriyetten biraz önce ve tam olarak Cumhuriyetten sonra, futbol korkusuzca oynanmaya başlandı. Korkusuz diyorum çok ilginç değil mi? Meşrutiyet döneminde, ülkemizde ecnebiler bulunuyordu. İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar… Bunlar futbolu hem biliyor ve hem de oynuyorlardı. Ülkelerinde futbol yaygın vaziyetteydi.

Sarayın iyi ilişkileri koruması düşüncesiyle, yabancıların futbol oynamasına izin verilmişti. Aslında izin-mizin yok. Kim takıyordu saraydaki padişahı. Ancak, bizim gençlerimiz oynayamazdı, yasaktı. Hatta futbol oynayan ecnebilerin oynadığı sahaya 100 metreden daha az yaklaşamazlardı. Yaklaştıkları zaman kelle giderdi. Şu rezalete bakın. Bir etkinliği izlemek bile suç. Hayret ki nasıl hayret!

Ecdadımızı kınamak bizim haddimiz değil. Yapılan tarihi yanlışları da ifade etmek, yazmak ve söylemek bizim görevimiz diye düşünüyorum. Dalkavukların, yalakaların, yağcıların gırla gittiği bir dönem! Kellenin omuz üzerinde ne kadar kalacağı meçhul olan yıllar.

Peki, şimdi yalaka yok mu? Düşünemeyeceğiniz kadar çok. Hem de katmerlisi… “Ona altından AKSARAY yaptırsam yine de doymam” diyebilen soytarılar hala çevremizde kol geziyor. Yabancı Devlet adamları, işadamları Türkiye’yi anlamak için gezme gereği duymuyorlar artık. Hava muhalefetinden dolayı değil.

“Bir Ülkeyi Anlamak İçin, Futboluna Bak Yeter…” diyorlar. Ülkemiz maalesef kuralsızlıklar ülkesi oldu. Siyasette, adalette, trafikte, sokaklarda, evlerde kuralsızlık hâkim. Peki, kanun, kural yok mu? Elbette var! Kâğıt üzerinde olduğu için hiç kimse sallamaz, çekinmez de…

Geçenlerde de yazmıştım. Futbol müsabakalarında aynı kural dışı yapanlara ve hatta hakemlere hakaret edenlere doğal olarak kırmızı kart gösteriliyor. Bunun cezası en az iki maçtır ama birine bir maç hakaret edene bir maç ceza veriliyor. Yerimiz dolduğu için yarın devam edeceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here