Denizlerimiz Temizleniyor

0
119

deniz temizliği1“Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında pilot bölgelerden biri olan İskenderun Körfezinde çalışmalar dün başladı. Denizlerin temizlenmesi operasyonu ile ilgili yapılan açılış töreninde konuşan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, denizi temizlemekte kararlı olduklarını belirtti.

İskenderun balıkçı barınağında düzenlenen törene; Hatay Vali Yardımcısı Kadim Doğan, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile balıkçı esnafı katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, her yıl 2 bin Km’lik ağın denizlere terk edildiğini söyleyerek; “Denizlerin terk edilmiş av araçlarından temizlenmesi projesinde pilot bölge olarak Hatay, Adana, İstanbul ve Muğla illerinde çalışmalar başladı. Denizlerde, av sırasında istenmeden koparak kaybolan ve terk edilen av araçları, uzun süre ortamda kalıp kontrolsüz olarak su ürünlerinin ölümlerine neden oluyor. Hayalet avcılık olarak da adlandırılan bu durum deniz canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz etkileyerek, habitatlara zarar verirken, ayrıca ekonomik zararlara da neden oluyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) hayalet avcılığını, balıkçılık sektörünü olumsuz etkileyen faktörler arasında saymış, ülkemizin de üyesi olduğu Akdeniz Balıkçılık Komisyonu ise 2012 yılında üye ülkelerden, hayalet avcılığının önlenmesi için tüm imkanlarını seferber etmesini istemiştir.

deniz temizliği2

Dünyada, her yıl denizlerde kullanılan av araçlarının %8-12’lik kısmının kaybolduğu, yapılan çalışmalarda bildirilmektedir. Benzer durum ülkemiz için de geçerli olup, her yıl yaklaşık 1000-2000 Km. uzunluğunda ağların denizlerimize terk edildiği ve terk edilen bu av araçlarının bedelinin yaklaşık 13 milyon TL olduğu tahmin edilmektedir” şeklinde konuştu.

Özyiğit: “Balıkçı Esnafımız Duyarlı”

İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit ise, projenin İskenderun Körfezi için önemine dikkat çekerek; “Bölgemizdeki balıkçı esnafımız bu konuda hassasiyet göstermektedir. Eski zamanlardan kalan ve deniz dibi yaşamını olumsuz yönde etkilediği gibi, balıkçılarımızın ağlarına da zarar veren kafeslerin temizlenmesi, körfezimiz için önemli bir kazanım olacaktır” dedi.

deniz temizliği3

Önceliklerinin su ürünleri yaşam alanlarının korunması olduğunun altını çizen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak da, ana başlıklar altında projenin amaçları hakkında bilgi verdi. Koçak; “Terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığı engelleyerek, biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılması, denizlerimizdeki avcılık için tehlikeli alanların belirlenmesi, bu konuda balıkçılarımızın bilgilendirilmesi ve ekonomik kayıpların azaltılması. En önemlisi kamuoyunda farkındalık oluşturulması bu projenin ana hatlarını oluşturuyor. Bakanlık olarak, ülkemiz su ürünleri ve yaşam alanlarının korunması, sürdürülebilir kullanıma yönelik gerekli teknik ve idari tedbirlerin alınmasına ve uygulanmasına, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edilecektir. Balıkçılarımızın riskli avlanma sahalarından uzak durması, tedbirli davranmaları ve kaybolan av araçlarını agimkayboldu@tarim.gov.tr adresine bildirmeleri, çevre ve balıkçılık açısından yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here