Culha; “Enerjisa, İlçe İşletme Müdürlüklerini Çoğaltmalı”

0
141

nazım culha6Aynı zamanda Elektrik Mühendisi olan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Arsuz’da sık-sık yaşanan elektrik kesintilerine yönelik bir açıklama yaptı.

8 belde ve 25 köyün birleşmesiyle oluşturulan ve en dağınık coğrafyaya sahip olan Arsuz ilçesinin belediyecilik anlamında birçok altyapı eksiği olduğunu vurgulayan Başkan Culha; “Belediye olarak bunlarla ivedilikle uğraşmaya ve hızlı çözüm üretmeye çalışıyoruz. Belediye başkanı olarak en çok şikâyet aldığım ve benim de şikâyetçi olduğum konu ise; elektrik kesintileridir. Mesleğim gereği bu şikâyetler bana daha çok geliyor olabilir ama şunu açıkça belirtmeliyim ki elektrik kesintilerinden sadece Arsuzlular değil, tüm Hataylılar şikâyetçidir” diye konuştu.

Her Özelleştirme Umulanı Vermiyor

Özelleştirmelerin hizmeti düzenlemek ve güzelleştirmek için yapıldığını ancak her özelleştirmenin umulanı vermediğini kaydeden Culha; “Hatay genelinde ve İskenderun özelinde, Arsuz ve beldeler İskenderun’a bağlı olduğu zamanda da elektrik kesintisi sorunu vardı. Her nedense İskenderun ve Arsuz altyapılarına bir türlü köklü yatırımlar yapılmaz, planlanmaz, yapılmak istense ya da planlansa bile eften püften nedenlerle iptal edilir ve hizmetler aksar. Bugünkü durumda şimdiki Enerjisa’lı TEDAŞ Yönetimi’nin hizmeti, eski devlet hizmetinden daha da kötü…

Özel şirket olduğu için kar amaçlı olarak hareket ettiğinden personel sayısını ve hizmet araçlarını azaltılıyor, hatta bazı ilçelerdeki yönetim merkezlerini bile iptal ediyor. Kısaca; Arsuz olarak, İskenderun İlçe Müdürlüğü’nden hizmet alacağız. Yani, Arsuz’un Işıklı Mahallesi’nde ya da Kale Mahallesi’ndeki bir elektrik arızası için ekipler İskenderun’dan çıkacak, 50-60 km. mesafe gidecek ve yol üzerindeki kesintileri gidere-gidere arıza noktasına saatler sonra ulaşacak. Yaz aylarında dahi yarım gün süren bu kesintiler, yarın kış geldiğinde de günleri bulacaktır.

Enerjisa, İlçe İşletme Müdürlüklerini veya merkezleri iptal etmeyip aksine çoğaltmalı, hatta Arsuz’a da bir işletme müdürlüğü açmalıdır. Şebekesini arıza vermez hale getirip, ideal tesisatlarla çalışacak hale getirdikten sonra ekibini de azaltabilir, organizasyonunu da daraltabilir. Naçizane bir meslektaş ve bir yönetici olarak tavsiyemiz bu olur” şeklinde konuştu.

Arızalara 1 Saate Cevap Verecek Ekipler Kurulmalı

Enerjisa yetkililerine bir elektrik mühendisi olarak bazı tavsiyelerde de bulunan Başkan Culha; “Bölgemiz sürekli yerleşim birimi olmakla beraber, yazın nüfus normal nüfusun yaklaşık üç katına çıkabilmektedir. Düşünün; vatandaş dinlenmek, denize girmek için geldiği yerde elektriksizliğin sorunlarıyla uğraşacak! Çağımızda elektrik; su, hava gibi yaşamın ana ihtiyaç maddesi haline gelmiştir. Dolayısıyla, elektrik hakkının kesintisiz alınması gerekir. Şunu hatırlatmakta da yarar var; çağımızda artık elektrikle çalışan bazı tıbbi cihazlar evlerde hastalar için kullanılıyor. Oksijen cihazları gibi… Böyle bir konutta, elektriğin gün boyu kesik olduğunu düşünün!

Bizce çözüm; Enerjisa uzun vadede tüm Hatay’ın altyapısını iyileştirmeli, arızalara maksimum bir saatte cevap verecek ekipleri kurmalı ve bu ekipleri bir merkez yerine, dağınık coğrafyaya yayıp çalıştırmalıdır. Yani, ekipler arıza mahallerine yakın ve hazır olmalıdır. Şüphesiz, özel sektör yaptığı işleri kazanç elde etmek için yapar ama işini de iyi şekilde yapmalı ve hizmetinin karşılığını almalıdır. Sanırım, özelleştirme yapılırken bu durumlar iyi biliniyordu” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here