Yumurta Bayramı ve Paskalya

0
88

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Düşünüyorum da, aslında ne kadar garip ve zavallıymış insan. Oysa Allah hiçte onu zavallı yaratmadı. Yaratılış hikayesine bakarsak Bakara süresinde 30. “Allah meleklere ben dünyada bir halife yaratacağım” dedi. Melekler “a orda bozgun çıkarıp kan dökecek birisini mi yaratacaksın, oysa biz seni överek tespih ediyoruz. Ve takdis ediyoruz” dediler. (Allah) “ben sizin bilmediklerinizi bilirim” dedi.

Ve Adem’e isimlerin hepsini öğretti. Sonra meleklere dönüp “haydi davanızda sadıksanız bana şunları isimleri ile haber verin” dedi. Ve melekler dediler ki “sen yücesin ey rabbimiz. Bizim senin öğrettiğinden başka bilgimiz yok, şüphesiz sen bilensin, hakimsin.” 34. Ve meleklere “Adem’e secde edin” dedi. İblis’in dışında bütün melekeler  Adem’e secde etti.

İşte insan böyle kutsal yaratılmış, meleklerin secde ettiği ve Allah’ın dediği gibi (Ben dünya da bir halife yaratacağım) “halife iken” ki bu halife sözünün taşıdığı anlamı açıklamak bile başlı başına bir konu.. Ve Allah’ın ruhundan  üflemiş iken nasıl zavallı olabilir? Zavallı olabilmesi için kendi yeteneklerinin ve gücünün farkında olmaması gerekiyor diye düşünüyorum ve bizler bunca özenle yaratılmışken ve akıl denen hazine ile donatılmışken, Zavallılığı seçiyor isek kendimize  ihanet ediyoruz demektir.

Ve bu sabah kendimi böyle algılıyorum yaratılışıma ihanet eden biri olarak. Zavallıyım… Çünkü içinde tam yüreğinde olmak için yaratıldığım hayatın kıyısında dolaşıyorum. Ve kıyısında bulduğum oyuncaklarla avutuyorum kendimi. Bu nasıl bir şey? İşsel sefere çıkmadan önce kendimde bu kadar kıyısında algılamıyordum dersem de yalan olur. Algıladığım şey yabancı bir paltoydu üzerimdeki. Beni dıştan koruyan ancak içte çıplak bırakan.

Ve  dünyada bunca karışıklık var iken bizim cennet ülkemizde kadın cinayetleri bütün hızıyla devam ederekten, komşularımızda kan revan devam ederken Müslümanların bazılarının kutladığı yumurta bayramı ve Hıristiyan aleminin Paskalya bayramında neşeli olmak nasıl bir şey olabilir ki? Kıyısında yaşıyor değilseniz hayatın. Ki “bayram” dediğinizde. Havadan sudan bir şey değil her iki büyük dinin kabul ettiği diriliş günüdür. Hıristiyan ve İslam aleminin birlikte kutladığı gündür. Bu günün Hz. İsa’nın yeniden dirilişi olarak kabul edildiği gün olmasıdır. Ve yumurtanın sembol olarak kullanılmasının nedeni  doğuş ve çoğalma  olarak  kabul edilmesidir.

Ve bayram kutlamaların da rengarenk boyanan yumurtalar kullanılır. Neşe ve renklilik sembolü olarak. Paskalya bayramında börek ve paskalya çörekleri yapılır. Mayıs ayının sonunda kutlanan bu bayrama Müslümanlar yumurta bayramı der.

Ve yine renkli yumurtalar kullanılır. Ayrıca kazanlarla aşlar pişirilip dağıtılır. Çocukluğumuzda akşamdan hazırlanırdı renkli yumurtalar  güzeldi  çocukluğumuz  aslında   hatta çok güzel. Çocukluktan gençliğe ve olgunluğa vardığımız bu günlerde yine bayram kutlamak birlikte bir başka heyecan verici birleştirici ve aslında hepimiz aynı yaratanın yaratılanlarıyız yok birbirimden farkımız yalnız aklımız ve vicdanımız. Ve şimdi  ansiklopedik bilgilere bir göz atalım.

PASKALYA

İsa’nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlığın en büyük bayramı sayılır. Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için Nisan ayının ikinci pazarı önerilir.

Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir.

Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (paskalya çöreği) yapılır; yumurta (boyalı paskalya yumurtası) haşlanır; mumlar yakılır; dualar okunur.

Paskalya’yı bütün Hıristiyan mezhepleri, kendi inanç düzenlerine göre kutlarlar. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları “Meryem Ana Paskalyası” adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.

Katolik Kiliselerinde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, paskalya mumu yakılır; kutsal kitaptan bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır (Hıristiyanlığın başlangıç döneminde vaftiz törenleri, yılda yalnızca bir kez, paskalya gününde yapılırdı).

Rum ve Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir; alay, kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz; dönüşte ise, İsa’nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.

Yumurtanın anlamı yeniden doğuş ve çoğalmadır.  Bu yüzden  bazı  Müslümanlar da bu bayramı yumurta bayramı ve Mesih İsa’nın yeniden dirilişi olarak kabul edip kutlarlar. Bizim İskenderun’da Akçalı Beldesi bu bayramı geleneksel olarak kutlayan bir beldedir kardeşlik eşitlik ve sevgi için gelen dinler  her zaman yanlış yorumlanıp savaş nedeni olmuşlar ne yazık ki? Bunu anlamak zor… Çünkü kutsal kitapta dinde zorlama olmaz denir. Ve “senin dinin senin, benim dinim benimdir? der.

Ve bu yüzden  haksız  olarak çıkarılan kavga gürültüyü hoş görmez. Karşılıklı anlayışı ve ortak paydayı tavsiye der. Ancak buna rağmen en büyük savaşlar din savalarıdır. Günümüzde bile durum budur. Bu yüzden bugün kutladığımız bu bayramların değeri çok fazladır ve bu bapta herkesin bayramını kutluyorum ve bu bayramların birleştirici etkisini dünyanın her tarafında görmek istiyoruz.

İnsanlar neye kime inanıyorlarsa ya da hiçbir şeye inanmasınlar ama ortak bir paydada sevgi paydasında birleşsinler istiyoruz. İstemek kazanmanın yarısıdır ve sevgili okuyucularım şimdilik sağlık sevgi birlik ve beraberlik içinde kalalım diyerek yazımı noktalıyorum Hoşça kalın. Yase

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here