“Yukarıdan Kararlar Alınmamalı”

0
43

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderunlu basın mensuplarıyla bir araya geldi. Millet Parkındaki Belediye Sosyal Tesisinde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu da katılım gösterdi.

Samimi bir sohbet ortamında geçen buluşmada gündeme dair açıklamalarda da bulunan Kara; “Hatay’da depremin üzerinden 8 aydan fazla bir süre geçti. Bizim tek amacımız Hatay’ın inşası noktasında ‘elimizden ne gelir, ne yapabiliriz’i konuşmak, bu yönde çalışmak, mücadele etmek. Sorun çok fazla, yıkım çok büyük. Bunu kesinlikle bilmemiz ve anlamamız gerekiyor.

Çok vahim bir tablo var. Tüm kurumlar, belediyeler, STK’lar, meslek odaları, basın emekçileri, bu süreçte siyasetin üzerinde bir performansla bu birlikteliği sağlamak ve yaralara çözüm bulmak adına beraberce hareket etmeli. Kimseyle siyasetin üstünden bir çatışma, kavga, karalama kampanyası benim tarzım değil.

Öncelikle Barınma Koşulları Sağlanmalı

Kentin çok fazla sorunu var! Biz öncelikle toplu konutları yani kalıcı barınma koşullarımızı sağlayamadığımız sürece bu iş rayına oturmayacak. Ne zaman ki o anahtarlarla evimize gireriz, hepimiz topyekun olarak, işte o zaman Hatay belli bir noktaya gelir.

Geçen gün mecliste şöyle bir şey konu oldu; “Açta açıkta kimsemiz yok, paket-paket değil koli-koli yardımlar gidiyor, çadırlarda yaşayan kimsemiz yok!”

Bu doğru değil. Çadırlarda elbette insanlar var. İfademiz şudur ki, az hasarlı ya da kiracı konumunda olan vatandaşlarımız da bir an evvel hak sahipliği konumuna getirilmelidir. Kira yardımları 3000-5000 Lira. Bunu hepimiz söylüyoruz, çok komik! Olmaz, kira fiyatları belli! En önemli şey kenti normal, sağlıklı barınma koşullarına kavuşturabilmek, ardından her şey geri yerine gelir. Evet, belki 2-3 yıl konteynerlerdeki barınma devam edecek.

Konutların İhale ve Yapım Sürecini Takip Edeceğiz

Sayın Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklimlendirme Bakanı birkaç ay evvel dediler ki, 1-1,5 yıl içerisinde 300.000 konutu deprem bölgelerinde teslim edeceğiz. Biz takip ediyoruz. Hatay özelinde 260 bine yakın konut ihtiyacımız var. Şu an 30.510 ihale yapıldı. Dolayısıyla bunu takibe devam edeceğiz.

Kalan kısmın ihale sürecini, 30.510 yapıdan mevcuttaki ihalenin teslimini ve enkazların kaldırılma süresiyle alakalı olarak o süreyi takip edeceğiz. Takip etmemizin sebebi de nedir? Lobi önemli bir şeydir, kamuoyu oluşturmak önemli bir şeydir. Yoksa kimseyi iğnelemek için değil o işi bir an evvel yapabilmek adına takip edeceğimizi söylüyorum. Bu işi vatandaşlarımız adına takip etmek ve süreci hızlandırabilmek adına yapacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sözler Yerine Getirilmeli!

Hatay’ın ‘Özel Afet Bölgesi’ ilan edilmesiyle ilgili tartışmalara değinen CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu da, mevzuatta ‘Özel Afet Bölgesi’ diye bir kavram olmadığını, depremin hemen ardından Hatay’ın ‘Afet Bölgesi’ ilan edildiğini ancak hükümetin gereğini tam olarak yerine getiremediğini söyledi. Deprem bölgesindeki esnaflardan iki yıl boyunca hiçbir şekilde vergi alınmaması yönünde teklifler sunduklarını kaydeden Mullaoğlu, bunların kabul edilmediğini de ifade etti.

Verginin devletin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise deprem bölgesinde bir istisna gerçekleştirilebileceğini bu yönde mükellefler için mutlaka bir indirim olması gerektiği ile ilgili teklif sunduğunu kaydederek; “Bir an evvel verilen sözler yerine getirilmeli. Her sorunun bir şekilde çözüm formülü var. Sorunların kaynağında, kararların yukarıdan alınması var. Yukarıdan kararlar alınmamalı” dedi.

Kentin kan kaybettiğini belirten Kara, İskenderun’daki canlı yaşamının sürdürülebilmesi için dokunun korunması, başta yağışlar sonrası sahil ve caddelerin sular altında kalması olmak üzere sorunlara ivedi ve kalıcı çözümler bulunması ve hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sorulan bir soru üzerine deprem sonrası eğitim alanında da ciddi anlamda sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Vekil Kara, tadilatı devam eden okulların bir an evvel eğitime açılmasını umduklarını da kaydetti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here