Yavru Yeşil Kaplumbağalar Denizle Buluştu

0
115

caretta-caretta120 Bine Yakın Yavru Denize Gönderildi

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay İl Müdürlüğü, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği ve Diğer Kamu Kurumlarının işbirliği ile koruma altına alınan yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları yumurtadan çıkarak denize ulaştı.

Yeşil kaplumbağa olarak bilinen Chelonia Mydas ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının korunaklı yuvalarında doğan yavrular, Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ Çevre Koruma Derneği Başkanı Mişel Atik ve dernek üyeleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi çalışanları, Samandağ Kaymakamığı Yazı İşleri Müdürü Filiz Sakallı ve vatandaşların katıldığı etkinlikle denizle buluşturuldu.

Yaşama Şansları Binde Bir ile Binde 2 Arası

Burada konuşan Araştırma Görevlisi Dr. Sönmez, Samandağ sahillerinde 800 yuvanın oluştuğunu belirterek, her bir yuvadan yaklaşık 80 ile 100 arasında yavru çıktığını ve bu yavruların denizle buluşmasını sakladıklarını belirtti.

Dünyayı güzelleştiren değerleri korumanın önemine dikkat çeken Dr. Sönmez; “Bu dünyada sadece insan yaşamıyor. Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas yeşil kaplumbağaları insani olarak korumamız gereken canlılardır. Bu kaplumbağalar ilimiz ve ilçemiz Samandağ için çok önemlidir” diye konuştu.

Dr. Sönmez, Samandağ deniz kaplumbağalarının 2015 üreme sezonlarının devam ettiğini belirterek; “1 Haziran itibariyle deniz kaplumbağaları yuva yapmak için kıyılarımıza gelir. Temmuz ortası Temmuz sonuna doğru bu yuva yapma biter. Temmuz ortasından Temmuz sonuna kadar ve Ağustos ayının sonu Eylül ayının ortalarına kadar, yavrular çıkmaya başlar. Şu ana kadar 2015 için Samandağ üreme kumsalında yaklaşık 800’e yakın yuva tespit ettik. Şuana kadar tespit ettiğimiz yuvaların 250 tanesi kadarından yavru çıkışı oldu. Bu çıkışlardansa 20 bine yakın yavru denize gönderildi. Tabii ki bunların yaşama şansları binde bir ile binde 2 arasında değiştiği için çok düşük yaşam şansları var. Binde 1 binde 2’yi düşündüğümüzde, yaşayabilecek, tekrar sahilimize dönebilecek 20 yavru bırakmış oluyoruz” dedi.

caretta-caretta2

Samandağ üreme kumsallarının Chelonia Mydas denilen yeşil deniz kaplumbağasının ana üreme kumsalı olduğunu ifade eden Dr. Sönmez; “Ancak çok az da olsa Caretta Caretta yuvası tespit ediliyor. Son yıllarda bu biraz azalış gösterdi. Özellikle yaralanmaların olması, çok fazla ölünün olması dolayısıyla Caretta Caretta’ların yuvalarını son 3 yılda tespit etmedik ama Chelonia Mydas yuvasını düşündüğümüz zaman, 2012 yılında artan bir seyir halindeydi yuva sayımız. Akdeniz Türkiye’deki 3 önemli kumsal içinde yüzde 52 popülasyona sahip. Tabi ki bunların korunması gerekiyor. Nesli tükenme noktasında ve şu anda bu işi Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğünün Hatay şefliği ile Samandağ Çevre Koruma Turizm Derneği’nin ortaklaşa yürütmüş olduğu bir çalışma ile gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalara birlikte devam ediyoruz” dedi.

Dernek Yuvalara Sahip Çıkıyor

Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik ise dernek olarak kuruldukları 1991 yılından bu yana Samandağ sahillerinde yuva yapan deniz kaplumbağalarının yuvalarını koruduklarını söyledi.

Yeşil deniz kaplumbağalarının Samandağ için en önemli canlı türü olduğuna dikkati çeken Atik; “Yeşil deniz kaplumbağaları Türkiye’de yoğunluklu olarak Samandağ sahilinde yumurtlamaktadır. İnsanlarımız bilgilendikçe nesli tehdit altında olan bu deniz canlılarının korunması daha kolaylaşacaktır” diye konuştu.

Deniz kaplumbağalarının Hatay’ın markası olabilecek kadar güçlü olduğunu kaydeden Atik, 3 yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla birlikte kaplumbağaların korunması konusunda çalışmalar yaptıklarını, amaçlarının bu türleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu ve çalışmalarının aralıksız süreceğini belirtti. Sabahın ilk ışıklarında düzenlenen etkinlikte, birçok kişi kaplumbağaların denizle buluşmasını izledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here