“Yanlışı Gördüm, Doğruyu Buldum!”

0
54

40 Yıllık Conta Üreticisi Yusuf Bilmez, Kendilerini Yenilemeye Devam Ettiklerini Söyledi;
“Yanlışı Gördüm, Doğruyu Buldum!”

İskenderun Küçük Sanayi Sitesinde 40 yıldır conta üzerine imalatta bulunmasının yanı sıra mantar conta üretiminde Türkiye’de tek olan Arı-İş Conta İşletmenin sahibi Yusuf Bilmez, ürettikleri contaların yurtiçinde pek çok şehre ve yurt dışına gönderildiğini söyledi.

Bundan kırk yıl önce tek başına çıktığı yola, bugün 30 kişilik bir ekiple devam ettiğini anlatan Bilmez; “Kauçuk ürünleri, silikon gibi şeyler üretiyoruz. Mesleğe 1982 senesinde başladım. 40 yıldır bu işi yapıyorum. Bu işe ilk başladığım dönemlerde herkes bildiği işi yapıyordu, sistem basitti. Son 20 yılda sistem değişti. Kendimizi sürekli yeniledik, buraya kadar geldik. Yenilikleri takip etmeye, yenilenmeye devam ediyoruz” dedi.

Geçmişten günümüze her şeyin yenilendiğini ifade eden Bilmez; “Araçlar yenilendi, takımlar yenilendi, gençlik yenilendi, her şey yenilendi. Teknoloji ortamı daha iyi… Eskiden elinle yaptığını şu an makine ile yapıyorsun. Teknolojiye ayak uyduruyoruz, teknoloji de bize ayak uyduruyor. Makinelerle yapamadığımızı elimizle yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Büyük Fabrikalar Bizimle Çalışır

Bugünlere gelirken zorlu yollardan geçtiğini, çok mücadeleler verdiğini de söyleyen Bilmez; “Meslek hayatımda bir şey üretebilmek için çok mücadele verdim. Mantarı yapabilmek için 4 sene mücadele verdim ama hiç vazgeçmedim. Yanlışı gördüm, doğruyu buldum, bu şekilde yürüdük. Eğitim almadan kendi kendimize öğrendik, nerede ne gördüysek onu yapmak için uğraştık. Atalarımızın bir sözü var ‘Yanlışı yapmazsan doğruyu bulamazsın…’ Önce yanlış yaptık sonra doğruyu bulduk ve yürüdük bugünlere geldik.

Bugün ürettiklerim Türkiye’nin de, dünyanın da her yerine gidiyor. Küçük bir yermiş gibi görünüyor ama işi büyük. 500-600 tane çeşit var burada. Büyük fabrikalar bizimle çalışır, onlar da Avrupa’ya, Amerika’ya gönderirler.

Bu işe 1982’de tek başıma başladım, şu an 30 kişiyiz. Çalışanlarımızın hepsi bütün makineleri çalıştırmasını bilir, malzemeye ne kullandığımızı da bilir, hepsi usta oldu. 50-55 yaşında ustamız da var, 20-25 yaşında işçilerimiz de var ama gençlik gelmiyor. Onlar masa başı iş bekliyorlar, yeni çırak yok.

Usta elinde yetişmeyeni biz çalıştıramıyoruz. Ayağını sürüyerek geliyor, sigarası ağzında, çekilip bir köşeye telefon elinde oturuyor, çalıştıramıyoruz. Eskilerle devam ediyoruz. Köyden getiriyoruz, çalıştırıyoruz, oluyor. Çünkü adamın el becerisi var, bir şeyler yapmış biliyor ama gençliğin el becerisi yok.

İlla ki el becerisi olması gerekiyor. Ben usta elinde yetiştim, benim mesleğim minibüs tamirciliği, nerede ne var, ne yok dükkâna girdiğim zaman her şeyi bilen biriyim. Gençlik bunu bilmiyor, anlamıyor” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here