Vücut Tekniği ve Futbol (2)

0
14

Değerli okurlarım, yüksek vücut tekniğine sahip oyuncuların yıldız oyuncu olduklarını, takımını yönlendirdiğini, bir beyin bir virtüöz olduğunu belirtmiştik. Hangi mevkide oynarlarsa oynasınlar, takımlarına katkıları çok büyüktür. Şan şöhret, para da onların peşinde koşar.

Futbolu sporun diğer dallarıyla mukayese edemeyiz. O bir marşandiz, bir lokomotiftir ve de en karizmatik bir spordur. Yüksek top tekniği ustalık gerektirir. Zor durumlarda topu kullanabilmek, baskı altında topu kaybetmemek, değişik ortamlara uyum sağlayabilmek! Yüksek top tekniği bir oyuncuya bir sorumluluk, artı bir yük getirmektedir. Genel olarak inisiyatif ondadır.

Biraz da, futbolu az da olsa şekillendirip, bizlere miras bırakanların tümünün ruhlarını şad etmek istiyorum. Eğer o ustalar, hayatta olsalardı ve günümüzde oynanan futbolu görselerdi (bazı çirkinlikler hariç) eminim çok mutlu olurlardı. Çünkü öylesine bir miras bıraktılar ki oynayanlar da izleyenler de kazançlı ve mutlu. Futbolsuz günlerin kahrı çekilir gibi değil. Ya bir yerlere futbol maçı izlemeye gidiyoruz ya da televizyonu zaplayıp duruyoruz, özel müsabaka varsa izleyelim diye.

Efendim, kaldığımız yerden devam edelim. Futbolun olduğu yerde diğer spor dalları olduğu yerde sayıyor. Nedense, ikinci sınıf spormuş gibi algılanıyor, gündem oluşturmuyor. Futbol, vücut tekniğiyle, sistemleriyle, alt yapısıyla, kapitaliyle, taraftarıyla, estetiğiyle diğer spor dallarını geriye itmiştir. Futbolun getirisi olduğu bir gerçek! Bunun yanı sıra götürüsü de var. Çağa ayak uydurulmazsa, göklere çıkardığım futbol, giderek yavanlaşır.

Vücut tekniği geliştirmenin öğrenim ve öğretim esaslarının nasıl olacağını sizlere anlatacağım. Çünkü öğretirken de öğrenirken de, özellikle zamanlamayı çok iyi yapmak gerekmektedir. Başka türlü başarılı olunmaz.

Gerek sporda, gerek günlük yaşamımızda bir şeyi öğrenebilmek için iyi bir zamanla beraber, konuyu en anlaşılır yerinden yani en kolay yerinden başlamak gerekir. O zaman hangi konu işleniyorsa, anlatmak da dinlemek de oldukça kolaylaşır…

*Teknik eğitim mümkün olduğu kadar erken saatlerde verilmelidir. Zira erken saatlerde sporcu daha alıcıdır. Bir sporcu kendisine kazandırılan teknik bilgileri ve gelişmeleri spor hayatı boyunca devam ettirmelidir. *Teknik eğitimler (teknik antrenmanlar) ısrarla ve doğru olarak öğretilmelidir. Yanlış öğretilmesinde, düzeltmesi çok zordur.

*Futbolcu yorgunsa eğitim verilmez. Dinlenmiş organizma harekette teknik koordinasyona imkân verir. *Teknik hareketler belli bir zamanda öğrenilmemişse ısrar etmemeli, dinlendirdikten sonra devam etmelidir. *Teknik antrenmanlar, müsabaka gibi addedilmelidir. *Teknik hareketlerde, yanlışlar anında belirtilmelidir. *Teknik antrenmanlarda, ağır yüklemelerden kesinlikle kaçınılmalıdır. O antrenmanda ağır yüklemelerden futbolcu bir şey kazanamaz. *Modern futbolda, tekniğin önemi sık-sık vurgulanmalıdır.

Yarın, teknik ve vücut tekniği çalışmaları ile ilgili konuşmaya devam edeceğiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here