İSTE’den Küresel Isınmaya Karşı ‘Resif’ Projesi

0
38

‘Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif Projesi’ İSTE’yle Hayat Buluyor

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), İskenderun Körfezinde hayata geçirecekleri Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif Projesi’ni tanıttı.

Körfezdeki denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak, balık popülasyon ve habitatlarını arttırmak ve desteklemek amacıyla geliştirilen projede, balık biyokütlesini arttıracak olan Biyoaktif Top Resifler kullanılacak.

Proje kapsamında oluşturulan resifler İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan koordinatörlüğünde fakülte yerleşkesinde dökülmeye başlandı. Resifler daha sonra İSTE1 Araştırma Gemisi ile Körfezde belirlenen, iki ayrı bölgede 30’ar tane olacak şekilde yerleştirilecek. Bu projeyle birlikte ayrıca, dalış turizmini arttırmak amacıyla Büyük İskender’in at üzerindeki bir heykeli ile ordusunun heykelleri yaptırılarak deniz içerisinde konuşlandırılacak.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde yapılan tanıtım toplantısına, İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depçi, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, öğretim görevlileri ve basın mensupları katılım gösterdi.

Proje hakkında ayrıntılı bilgiler veren İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan; “İskenderun körfezinde yapay resif projesinin yapılması ile bölgede balık popülasyon ve habitatlarını arttırmak ve desteklemek amaçlanmıştır. Projeye Büyük İskender adının verilmesi İskenderun’un ismini aldığı Büyük İskender’den (Alexander the Great) dolayıdır. Büyük İskender Resifler Projesi yapılan birçok toplantıyı takiben fikir alışverişleri neticesinde, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Tolga Depci,  Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Doğa ve Bilim Derneği Proje ortakları olarak Temmuz 2021’de projenin gerçekleştirilmesi için start vermiştir” dedi.

Resif projesinin amaçlarından da söz eden Turan; “Projenin amacı, körfezdeki denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak, Başta Orfoz ve Lahoz gibi nesli tehlike altında türler için beslenme ve koruma alanı oluşturmak, Körfezde yok denecek kadar az olan dalış sahası oluşturarak, dalış turizmini desteklemek, Bölgede deniz içerisinde bulunan canlılara uygun ortamlar sağlayarak, canlı miktarlarının artışını desteklemek ve habitata bağımlı türlere yeni yuva oluşturmak, bölgede türlerin popülasyon yoğunluklarını ve tür çeşitliliğini arttırarak amatör veya ticari balıkçılık alanları oluşturmak, İskenderun’un marka değerini arttırmak.

Proje çalışmasında Biyoaktif Top Resifler kullanılacaktır. Belirlenen koordinatlara yerleştirilecek olan resiflerin, yerleştirildiği alan ve çevresindeki balık biyokütlesinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu resiflerin ekosisteme katkılarını da; Biyo-Aktive (Canlı) Harç, Deniz Dostu Harç, İklim Değişikliği bakımından Körfezde Küresel Isınmayı azaltıcı etkisi, Bölgesel olarak denizel biyoçeşitliliği arttırmak, Suyun Oksijen seviyesini arttırmak olarak sıralayabilir. Bu projeyle birlikte ayrıca dalış turizmini arttırmak amacıyla Büyük İskender’in at üzerindeki bir heykeli ile ordusunun heykelleri yaptırılarak deniz içerisinde konuşlandırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Kutlu; “Önceliğimiz Ekosistem”

Proje ortaklarından İMEAK DTO Başkanı Kemal Kutlu, oda olarak şehrin gelişimine katkı sunacak konularda yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade ederek; “Bu projede iki ana konu var, biri ekosistem, balık popülasyonunun artması diğeri de dalış turizmi. Tabii önceliğimiz ekosistem. Biliyorsunuz balık popülasyonumuz körfezde devamlı azalıyor. Bunun nedenleri nedir, müsilaj problemi bize de gelir mi, bunların araştırmasını en iyi yapabilecek yer üniversitemiz. Aktör onlar biz dışarıdan katkıda bulunan odayız” diye konuştu.

Rektör Depçi; “Kentimize Katkıda Bulunmayı Hedefliyoruz”

İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depçi de, üniversitelerin yalnızca kendi içerisinde çalışma yürüten kurumlar olmadığını, her şekilde, insana hizmet eden, bulunduğu şehirle bir bütün olması gereken yerler olduğunu kaydederek; “Büyük İskender Resif Projemiz kapsamında doğaya, denize zarar vermeyen resifler oluşturulacak. Gerek balık popülasyonunu, gerek balık çeşitliliğini, gerek olta balıkçılığını ayrıca dalış turizmi konusunda ilçemizin bütün imkânlarını arttıracağını bildiğimiz için böyle bir projeye eşlik etmek istedik. Üniversitelerin, yalnızca kendi içlerine kapanık değil şehirle bütün olması gerekiyor. Akdeniz incisi kentimiz için güzel bir projeye destek olduk, önayak olduk. Hep birlikte hayata geçirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Resiflerin yanı sıra Büyük İskender ve ordusunun heykelleri ile de dalış turizmine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. İnsanlar su altına girdikleri zaman heykelleri görsünler, başka insanları kentimize davet etsinler” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here