Ünsal; “Eğitim Yöneticileri, Liyakat, Demokratik Katılım ve Bilimsel Yöntemlerle Belirlenmeli”

0
79

Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Eğitim Yöneticileri, Liyakat, Demokratik Katılım ve Bilimsel Yöntemlerle Belirlenmeli”

Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, önceki gün açıklanan MEB Eğitim Kurumları Yönetici Seçme Sınavı (EKYS) sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

EKYS sonuçlarına göre en az 60 puan ve üstü alan adayların, atama yapıldıktan sonra boş kalan ve yeni açılan eğitim kurumlarının ilan edilmesinden sonra puan sıralamasına göre mülakata çağrılacağını kaydeden Ünsal; “Mülakata ilan edilen boş kadroların üç katı kadar aday çağrılacak.  Mülakatta 60 puan ve üstü alan adaylar tercih yapma hakkına sahip olacak. Atamaya esas puan belirlenirken, yazılı sınavın %80’i ve mülakatın % 20’si alınarak hesaplanan puan esas kabul edilecek. Mülakat puanın ağırlığının % 20’ye indirilmekle beraber, halen atama için kullanılan bir yöntem olmasını doğru bulmadığımızın bilinmesini isteriz. Ayrıca, sınav sonucuna göre atanacak yöneticilerin sadece mevcut yöneticiler atandıktan sonra boş kalan ve yeni açılan kurumlara atanabilecek olmasının ciddi bir sorun olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Mevcut eğitim yöneticilerinin büyük bir bölümünün sendikal yakınlığa göre atandığı gerçeğinden hareketle, bu durumun kamuoyu tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve tartışılması gerekmektedir. Eğitim Sen, tüm eğitim yöneticilerin liyakat, demokratik katılım ve Bilimsel yöntemlerle belirlenmesi gerektiği düşüncesini kamuoyu ile paylaşır” dedi.

Sınav Takvimi Yeniden Değerlendirilmeli

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat ve İşletme Fakültelerinin 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi ara sınavlarının 18 Nisan-07 Mayıs 2020 tarihleri arasında internet tabanlı olarak yapılacağını hatırlatan Ünsal, kişiye özel olarak yapılacak olan sınava, öğrencilerin internet erişimi olan bir araçla katılacaklarını, internet bağlantısı ve gerekli araca sahip olmayanların ise Açıköğretim Bürolarında sınava katılacaklarını kaydetti. Bu durumun, virüsün bulaşma kaygısı altında sınava katılmanın tedirginliğini yaşatacağını ifade eden Ünsal; “Öğrencilerin mezuniyetlerinin gecikmemesi ve öğrenim süresinin uzamaması bizim açımızdan önemlidir. Ancak, çalışanların ve öğrencilerimizin sağlığının her şeyden önemli olduğunu belirtmemiz gerekir. Bu nedenle, Sendikamız Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nün bu sınav takvimini yeniden değerlendirmesi ve bir süre daha ertelemesinin en doğru karar olacağını düşünmektedir” dedi.

Eğitimin Özelleştirilmesine Karşı Mücadelemiz Sürüyor

Eğitimin özelleştirilmesine karşı mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Ünsal; “Eğitim Enternasyonali ve üye sendikaların yoğun baskısı ve girişimi sonucunda, Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu 08 Nisan 2020 tarihinde kar amaçlı özel okullara yapılan doğrudan veya dolaylı tüm yatırımları dondurma kararı aldı. Karar, kamusal bir hizmet olarak eğitimin ticaretin bir aracı olarak kullanılmaması mücadelesinde önemli bir eşik olacaktır. Eğitim Enternasyonalinin Türkiye’deki tek üyesi olarak Eğitim Sen’de kamusal bir hizmet olan eğitimin özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesine karşı mücadelesini sürdürecektir” diye konuştu.

Eğitim Tartışılmalı

TBMM’ye verilen torba kanun teklifinden sonra, okulların kapalı olduğu dönemde yapılamayan dersler için telafi eğitiminin ne zaman ve nasıl yapılacağı tartışılmasının başladığını ancak, Eğitim Sen’in, öğretmenleri ilgilendiren bir kanunun, öğretmenlerle tartışılmadan hazırlanmasını eleştirdiğini kaydeden Ünsal; “Bizim açımızdan tartışma, çocuğun üstün yararını gözeterek yapılmak durumundadır. Bunun yerine, öğretmenlere telafi eğitimi için ücret ödenip, ödenmeyeceği ile ilgili yersiz tartışmaları doğru bulmadığımızı ifade etmek isteriz. MEB Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 8. Maddesi açık şekilde bu ücretlerin ödeneceğini düzenlemiştir. Sendikamız öğrencilerimizin eğitimleri ile ilgili yapılması gerekenlerin tartışılmasının daha acil  olduğu görüşündedir.

20 yaş altı için getirilen sokağa çıkma yasağının sonrasında 18 -20 yaş arası çalışanlar için esnetilmesini daha önce tartışmış ve doğru bulmadığımızı ifade etmiştik. Bazı meslek liselerinin maske, önlük, plastik çatal, siperlik gibi salgında kullanılan kimi malzemelerin üretimi için açık tutulduğunu bilmekteyiz. Ancak, söz konusu okullarda 18 yaşının altında olan  öğrencilerimizin kaymakamlıklardan izin alınarak çalışmaya devam ettiğine dair genel merkezimize bilgiler ulaşmaktadır. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin bu dönemde okullarda çalışmaya devam etmesini sağlıkları ve hakları açısından doğru bulmadığımızı bir kez daha ifade eder, gereksinim duyulan malzemelerin gerekli sağlık önlemlerinin alındığı ortamlarda, konunun uzmanı olan çalışanlar tarafından üretilmesi gerektiği düşüncemizi kamuoyu ile paylaşırız” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here