Topal; “Yapıcı Bir Dış Siyaset Ülkemizin İtibarını Yükseltecektir”

0
132

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal; “Yapıcı Bir Dış Siyaset Ülkemizin İtibarını Yükseltecektir”

Geçtiğimiz hafta sonu Suriye uçağının ilimiz topraklarına düşmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan Topal, Suriye’de barış tesis edilirse bu ve benzer olaylara bir daha tanık olunmayacağımızı ifade etti.

Yaşanan olaydan, hükümetin dış politikasını sorumlu tutan Topal, Türkiye’nin tarihi boyunca sürdürdüğü en başarısız dış politikanın bu dönemde olduğunu savunarak; “Cumhuriyet tarihi boyunca “Yurtta Barış Dünyada Barış” ilkesi temelinde geniş ve yapıcı bir vizyonla şekillenen dış politikamız, temel aksından gittikçe uzaklaşmış ve komşularıyla ilişkileri problemli, adeta kendi ile bile barışık olmayan bir ülke görüntüsü yaratılmıştır” dedi.

Ulusal çıkarlarımızın Suriye’nin bütünlüğünden yana olduğunu ancak bunu hükümetin kavrayamadığını ve oradaki yangına körükle gittiklerini kaydeden CHP’li Vekil Topal, yapılan yanlışların telafi edilmesi gerektiğini söyledi.

Yapıcı bir dış siyasetin ülkenin itibarını yükselteceğini belirten Topal; “Türkiye’nin bölgesindeki gelişmeleri olumlu bir mecrada ilerletebilmek amacıyla ulusal çıkarlarını öne alan bir dış politika izlemek durumunda olması gerekirken, bunun başarılamadığını görmek bizleri üzmektedir. Bu çerçevede sağduyulu, yapıcı, gerçekçi ve sorumlu bir dış siyaset, Türkiye’nin hem ulusal hem uluslararası alandaki hedeflerine ulaşmasını mümkün kılabileceği gibi itibarını da yükseltecektir.

Bakın dün akşam, Suriye Arap Cumhuriyetine ait bir MİG 21savaş uçağı Yaylacık bölgesine düştü. Uçağın pilotu ise Altınözü İlçesi Fatikli Mahallesi’nde yaralı halde bulundu. Henüz uçağın teknik bir arıza nedeni ile mi düştüğü açılan bir ateş sonucu mu düştüğüne ilişkin net bir bilgi bulunmamaktadır. Sanıyorum kaza kırım ekiplerinin yapacağı detaylı incelemeler sonrası gerçeğin ne olduğu ortaya çıkacaktır. Yaralı olarak bulunan pilotun tedavisi Hatay Devlet Hastanesinde devam etmektedir. Suriye’de süren çatışmaların bir an önce durmasını ve barışın tesis edilmesini hem Suriye hem de bölge ülkeleri açısından hayati derece önemsiyorum. Suriye’de barış tesis edilirse bu ve benzer olaylara bir daha tanık olmayız diye düşünüyorum. İktidarın emperyalizmin dümen suyunda sürdürdüğü dış politika, ülkemiz açısından da daha vahim durumların yaşanmasına vesile olmadan gözden geçirilmelidir” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here