Topal; “Kadını Özgürleşen Toplumlar Geleceğe Güvenle Bakarlar”

0
80

CHP Hatay Milletvekili Serkan

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan Topal, 5 Aralık Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 83. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Türk kadınının, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleri ile pek çok çağdaş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını elde ettiğini ifade eden Milletvekili Serkan Topal, Atatürk’ün hedeflerinden birinin de kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu bir gelecek inşa etmek olduğunu vurguladı.

5 Aralık tarihinin Türk Devrimi’nin inşa sürecinde büyük katkısı olan kadınlarımız için son derece önemli olduğuna vurgu yapan CHP’li Vekil Topal; “5 Aralık birçok medeni ülkede Dünya Kadın Hakları günü olarak kutlanmakla beraber ülkemiz kadınları için daha farklı bir anlamı da içinde taşımaktadır. 5 Aralık tarihini en az 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü kadar önemsemek gerektiğini düşünüyorum. 5 Aralık; Türk Devrimi’nin inşa sürecinde milli mücadeleden başlamak üzere, yaşamın her alanında erkekleriyle birlikte mücadele eden ve zaferde en az erkekler kadar katkısı olan kadınlarımız için ayrı bir anlam taşımaktadır.

Atatürk Devrimleri’nin en önemli hedeflerinden biri de kuşkusuz ki kadınların sosyal ve kültürel alanda erkeklerle eşit haklara sahip olması idi” dedi.

Türk Kadınının pek çok çağdaş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını elde ettiğini anımsatan CHP Milletvekili Topal; “Çağdaş değerlerini toplumumuza kazandırmak adına Cumhuriyetimizin ilk yıllarında örnek aldığımız batılı ülkelere bile örnek olacak tarihi bir karar ile Mustafa Kemal Atatürk döneminde; 5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’nı düzenleyen yasanın kabul edilmesi ile Türk Kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Genç Cumhuriyet, toplumsal yaşamın temel taşı olan kadınlarımızı ön plana çıkararak kadın-erkek eşitliğini hayata geçirmiş ve devamında Türk kadınına pek çok çağdaş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını tanımıştır. 1935 seçimlerinde de 18 kadın milletvekili seçilmiştir.

Kadınlar Seçme ve Seçilme haklarına, Fransa’da 1944 yılında, İtalya’da 1948 yılında, Japonya’da 1950 yılında, Medeni Kanun’unu aldığımız İsviçre’ de 1971 yılında kavuşabilmiştir” dedi.

Hatay Milletvekili Topal, Türk kadınının haklarını savunması ve kadını yok sayan gericiliğe karşı durması gerektiğini ifade ederek; “Tacize, tecavüze, kadına karşı işlenen cinayetlere, kimliksizleştirmeye ve yoksulluğa karşı Türk kadını haklarını savunmalı ve sistematik olarak kadını yok sayan gericiliğe dur demelidir. Kadını özgürleşen toplumlar geleceğe güvenle bakarlar.

Kadın Hakları Günü’nü ve Türk Kadının seçme ve Seçilme Hakkını elde edişinin 83. Yılını en içten dileklerimle kutluyor, kadınlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde açıklamasını sonlandırdı. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here