Ertem; “Kadınların Yaşam Hakkının Sağlanamadığı Gerçeği En Büyük Utancımızdır”

0
92

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem; “Kadınların Yaşam Hakkının Sağlanamadığı Gerçeği En Büyük Utancımızdır”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, 5 Aralık kadın Hakları Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının yıldönümü dolayısıyla açıklamada bulunan Milletvekili Ertem; “83. yıl önce 5 Aralık’ta Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmiş; ülke yönetiminde, siyasetinde eşit yurttaş olarak temsil edilme ve sorumluluk alabilme becerisine imkan sağlamanın önü açılmıştır. Böylelikle Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli adımı atılmıştır” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Türk kadınına, belediye seçimlerine katılma hakkı, muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçme ve seçilme hakkı ve milletvekili seçme ve seçilme hakkı gibi hakları, birçok Avrupa ülkesinden önce vererek, kadınlarımızın ülke yönetiminde söz sahibi olmalarını sağladığını ifade eden Milletvekili Ertem; “Ancak ülkemizde kadınların yaşam hakkının sağlanamadığı gerçeği en büyük utancımızdır. Anayasa’da yer alan ‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ ifadesine karşın, kadınlar için toplumda hak ettikleri eşit koşullar hala sağlanamamıştır.

Bugün hala, kız çocuklarının okutulmamasına, kadın cinayetlerinin devam etmesine, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine olanak sağlayan her türlü düşünce ve yapı, artan gerici politikalarla birlikte ülkenin her noktasına yayılarak kuşatmaya devam etmektedir.

“Kadının insan hakları” bir azınlık grubuna ait özel alanla kısıtlı kalan bir sorun değil, toplumun temel sorunudur. Ailede yaşanmayan demokrasi, toplumda da olmayacaktır.

Atatürk’ün, “Bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleri ile beraber yürümez ise ilerlemesine teknik olarak imkan ve bilimsel olarak ihtimal yoktur.” sözünü hatırlatarak;  kadına yönelik şiddet ve benzeri, insan onurunu zedeleyen her türlü haksızlığa karşı demokrasi ve adaletle mücadele edeceğimiz,  kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, eşitliğin mutlak olduğu, barış ve huzur içerisinde olan bir Türkiye umuduyla tüm kadınlarımızın Kadın Hakları Günü’nü kutlarım” şeklinde duygu ve düşüncelerini ifade etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here