Terbiyeli; “Huzurlu Bir Yaşam, Güvenli Bir Gelecek İstiyoruz”

0
11

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Basın Sözcüsü Rızkullah Terbiyeli; “Huzurlu Bir Yaşam, Güvenli Bir Gelecek İstiyoruz”

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Basın Sözcüsü Rızkullah Terbiyeli emeklilerin maaşlarının düşük olduğundan yakınarak; “Emekli maaşı kiraya yetmiyor” dedi.

En düşük emekli maaşının ne kadar olacağının TÜİK’in 3 Ocak 2023’te açıklayacağı Aralık 2022 enflasyon oranına göre belirleneceğini hatırlatan Terbiyeli; “Ancak, 10 milyon civarında işçiye ödenen asgari ücret ve 4 milyondan fazla emekliye ödenen en düşük emekli maaşı ne yazık ki bugüne dek insanca yaşamayı sağlayacak düzeyde olmamıştır. Maalesef, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, işçilerin, memurların ve emeklilerin neredeyse tamamı yoksulluk sınırının altında, milyonlarcası ise asgari ücretin ve açlık sınırının altında maaş almaya devam edecektir.

Asgari değil insanca yaşam için, asgari ücret ve en düşük emekli maaşının açlık-yoksulluk ortalaması olan 17.174 TL olmalı. Milletvekili, bakan, bürokrat ve emekli milletvekilleri dahil üst düzeyden emekli maaşı almakta olan çeşitli kademelerdeki devlet yöneticilerine ödenen emekli maaşları düşünüldüğünde, asgari ücretin ve en düşük emekli maaşının yukarıda hesaplandığı gibi en az 17.174 lira olarak ödenmesinin daha adil ve insanca olduğunu düşünüyorum.

Dolayısıyla, işçi sendikalarının asgari ücretin hesaplanmasında, emekli sendikalarının ise en düşük emekli maaşının hesaplanmasında nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğine ilişkin somut rakamlar ve veriler üzerinden tartışma yürütmelerinin daha gerçekçi ve bilimsel olduğu kanısındayım. Bu durumda, hem en düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlenmiş olacaktır. Hem de gerek asgari ücret ve gerekse en düşük emekli maaşı açlık sınırının üzerinde ve hiç değilse yoksulluk sınırına yakın bir düzeyde belirlenmiş olacaktır.

Böylece, işçi, memur ve emekli sendikaları, çalışanlar ve emekliler için “Asgari değil, insanca yaşam” ilkesinin hayata geçirilmesi yolunda önemli bir başarı sağlayarak, var olan sendikal örgütlenmenin büyümesi ve güçlenmesi yolunda kazanım elde edebilirler” diye konuştu.

Asgari ücretin insanca yaşamaya yetmediğini ve asgari ücretin acilen yükseltilmesi gerektiğini savunan Terbiyeli; “Emekli, çalışma hayatının sonuna gelir ve emekli olduğunda asgari ücret üzerinde maaşı hak etmiştir. Haklarımızı almak için sendikal mücadelemizi yükseltiyoruz. Emekli ve emekçinin sorunları ortaktır. Emeklilerde ve tüm emeklilerden fedakârlık istiyorsunuz bir avuç tekele şirkete fedakârlık yapmayacağız. Ülkemiz yeteri kadarıyla zengin biz yüzde 99’uz servet ve para bizim dışımızda kalan yüzde birine verilmiştir. Dolar milyarderlerinden bir yılda bir servet vergisi alsanız bile ülkemiz düze çıkacaktır. Hiçbir iktidar ekonominin düze çıkması için emeklinin emekçinin yoksulluğa razı olacağını beklemesin. Herkese insanca onurlu huzurlu ve mutlu bir yaşam çocuklarımıza ve torunlarımıza sosyal güvenlik hakkı ve güvenli bir gelecek istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yerelde yaşanan bazı sıkıntılara da değinen Terbiyeli, toplu taşımada 65 yaş üstündekilerin henüz tam anlamıyla sisteme dahil edilemediğini ve araç yetersizliği nedeniyle sorun yaşandığını, Arsuz civarındaki 65 yaş üstü vatandaşların ise toplu taşımadan yararlanamadığını ifade etti ve bu sıkıntılara bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirtti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here