Teknoversite Günlerinde İnovasyon Konuşuldu

0
213

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) 2 Teknoversite Günleri’nde, İnovasyon konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

İnovasyonun kaliteli olabilmesi için, öncelikle iyi fikir üretmeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Prof. Dr. Metin Orhan Kaya; “Ülkemizde; ‘herkesin her konuda bir fikri vardır’ inancı hakimdir. Bununla birlikte, her konuda olduğu gibi fikir üretme konusunda da ciddi bir eğitime ihtiyaç bulunuyor. Yüzlerce fikir üretme tekniği arasından sistematik olması nedeniyle TRIZ öne çıkıyor. TRIZ, içinde çok sayıda alt teknikleri barındıran sistematik ve inovatif fikir üretme yaklaşımıdır. Bu yönüyle de tektir.

TRIZ metodolojisi, 1926’da Sovyetler Birliği doğan Genrich Altshuller tarafından ortaya konuluyor. TRIZ kısaltması, Teoriya Resheniya Izobretatelskikh Zadatch kelimelerinin baş harflerinden ortaya çıkıyor. Türkçesi, ‘Yenilikçi ve Yaratıcı Problem Çözme Metodolojisi’dir. Altshuller, 1946’da patent subayı olarak atandıktan sonra çok sayıda, yaklaşık 200000 patenti inceliyor ve bu patentlerin arkasındaki temel fikirleri yakalayarak ve gruplayarak TRIZ’ın ortaya çıkmasını sağlıyor. TRIZ, bundan önceki mucitlerin yaptıklarından ve aldıkları patentlerden yola çıkarak çözüm kalıplarını ve yaklaşımlarını oluşturuyor, grupluyor ve bu kalıplar benzer problemlerin çözülmesinde kullanılabiliyor ve bunlar olumlu sonuçlar veriyor.

Bugün SAMSUNG gibi dünya devi şirketler, çalışanları için TRIZ’i zorunlu tutuyor ve TRIZ’i öğrenmelerini, kullanmalarını istiyor. Türkiye’de ise sadece bir şirket TRIZ’i zorunlu tutuyor ve çok başarılı oluyor. İnovasyon hızının ve kalitesinin artması için, Türkiye’deki tüm şirketlerin TRIZ’i inovasyon süreçlerinde kullanmasını öneriyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

TRIZ yönteminin günlük hayatta da rahatlıkla ve basit bir şekilde kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Metin Orhan Kaya, konuşmasının sonunda, 2. Teknoversite Günleri’ne konuşmacı olarak davet edildiği için teşekkür etti. İSTE Rektörü Türkay Dereli ise 2. Teknoversite Günleri’ne katılımlarından dolayı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya’ya teşekkür ederek, hediye takdim etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here