Suriye’deki Olaylar Hatay’a 2 Milyar Dolar Kaybettirdi

0
121

Suriye’de yaşanan olayların, Hatay’ın ekonomisine ne kadar olumsuz etkilediği sınır kapılarından geçiş yapan araç sayılarına bakıldığında net olarak görülebiliyor. 2011 yılının Temmuz ayında eşya taşımalı toplam 15 bin aracın geçtiği Cilvegözü Gümrük Kapısından 2012 yılı Ağustos ayında sadece 30 araç geçti.

Hatay Havaalanındaki yolcu sayısı da düşüşe geçerken, esnaf ‘Daraldık, artık eski satışımızın çeyreğini bile yapamıyoruz. Turizm baltalandı’ çığlıkları atıyor. Tüm bunların yanı sıra, Cilvegözü Sınır kapısından gelen rakamlar işin boyutunu ortaya koyuyor. Ağustos 2012 ayı itibariyle yayınlanan rakamlar, Hatay’ın kaybını açıkça ortaya koyuyor. Suriye’de yaşanan olayların 20 aylık faturasının ilimiz Hatay’a ortalama 2 milyar dolar kaybettirdiği belirtiliyor.

Cilvegözü Sınır Kapsının Suriye’de olayların başlamasından önce Temmuz 2010 verilerine göre ‘Eşya Taşımacılığı ve Eşya Taşımacılık Aracı’ sayısının 15 bin olduğunu ortaya koyan rakamlar, aynı ayın 2011 yılı döneminde yani olayların başlamasından birkaç ay önce kendini koruduğu gözlendi. Ancak olayların başlama tarihine yaklaştıkça rakamlarda sert bir düşüş gözlenmeye başlandı.

Aralık 2011 tarihinde Cilvegözü Gümrük kapısından geçen araç sayısı 7 bin 980 ile sınırlı kalırken, olayların artık iyice alevlendiği Temmuz 2012’de ise rakamın 3 bin 23 olarak gerçekleştiği tespit edildi. Temmuz 2012 ayını 3 bin 23 araç ile kapatan Cilvegözü Gümrük Kapısı Ağustos 2012’de bu kez kapılarını sadece 30 araç için açtı. Bugün itibariyle Gümrük kapısından geçen araç sayısının sıfırlandığı ifade ediliyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here