Şahin; “Seviyesiz Seçim Politikaları Şehre Zarar Veriyor!”

0
55

İTSO Şubat Ayı Toplantısını Yaptı

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’nın Şubat Ayı Meclis toplantısı, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli Başkanlığında gerçekleştirildi. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği toplantıda ayrıca Termik santrallerinin çevreye verdiği kirliliğe de dikkat çekildi. Toplantıda İTSO Başkanı Halil Şahin’in seçim süreci ile ilgili açıklamaları da güne damgasını vurdu.

Meclis toplantısında gündem dışı söz alan İTSO yönetim kurulu üyesi Cemil Ugutmen, İskenderun Körfezinde kurulu ve kurulacak 1 santral ile ilgili değerlendirme yaptı. Santralle ilgili teknik bilgiler veren Ugutmen; “Termik santrallerden yayılan nükleer partiküllerin, kanser, doğum anomalileri, düşükler ve genetik bozulmalara ve radyasyon zehirlenmelerine neden olduğu bilinmektedir. Termik santrallerdeki radyoaktif madde üretimi, nükleer santrallerden kat-kat fazladır. Kömürle çalışan tüm termik santrallerden gökyüzüne yoğun bir şekilde cıva yayılır. Kömür içerisinde düşük oranlarda bulunan ve sabit halde zararlı olmayan cıvanın atmosfere salınmasıyla birlikte tehlike başlar.

Bir termik santralde, 100 megavat elektrik üretimi için, 25 kilo cıva açığa çıkmaktadır. Amerikan Akciğer Derneği’nin (ALA) yaptığı araştırma sonucuna göre, radyoaktif partikül kirlenmeden dolayı ABD’de her yıl 13 bin kişi ölmektedir. Dernek, partikül ölümlerindeki baş sorumlunun termik santraller olduğunu açıklamıştır. Geleceğin, güneş, rüzgâr, dalga enerjisi vb. gibi alternatif enerji kaynaklarını öne çıkartacağı kaçınılmaz ancak bu arada, sağlığımızın ve çevrenin elden gideceği de bir gerçek. Yani, ne kadar kısa sürede termik santrallerden kurtulabilirsek, o kadar iyi olacak!” dedi.

Dünya Ekonomisinde İstikrar Sağlanamadı

Meclis toplantısında konuşan İTSO Başkanı Halil Şahin de, küresel krizin başlangıcından itibaren yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen, dünya ekonomisinde henüz istikrar sağlanamadığını kaydetti. Önümüzdeki döneme dair belirsizlik ve risklerin sürdüğünü ifade eden Şahin; “Durgunluktan kalıcı olarak çıkmak ve büyümeyi hızlandırmak için nasıl politikalar izlenmesi gerektiği konusunda bir görüş birliği yok. Herkes, 2013 senesine daha güçlü bir başlangıç yapacağız düşüncesi içindeyken, Aralık ayı sanayi üretim endeksindeki daralma, bana göre, 2013 senesinin ilk çeyrek büyümesinin beklentilerin altında gerçekleşeceğinin habercisi. Diğer yanda ihracat yüzümüzü güldürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Ocak ayında Türkiye’nin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artışla 11 milyar 25 milyon dolar oldu. Ocak ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz 1 milyar 491 milyon dolar ile otomotiv sektörü oldu. Ocak ayında ihracatını en fazla artıran il %29 artış ile Gaziantep oldu. Gaziantep’i %24 artışla Denizli, %16 artışla Hatay izledi. Küresel ekonomide devam eden sorunlara rağmen, mücadeleyi elden bırakmamak gerekir” şeklinde konuştu.

Şahin’den Sürpriz Çıkış…

Toplantıya ayrıca, İTSO Başkanı Şahin’in sürpriz çıkışı damgasını vurdu. Başkan Şahin, konuşmasında kendisini yeniden aday olmaya mecbur etmeye çalışanların olduğunu ima ederek; “Gerekirse İTSO Başkanlığına yeniden aday olurum. Arenadan çekilmiş değilim” dedi.

Şahin zaman-zaman alkış alan konuşmasında; “Tekrar seçime girenlere özellikle teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten seviyeli bir seçim mücadelesi verdiler, ancak zaman içerisinde aldığımız bilgilere göre kimi buradaki genel sekreterimizi görevden alma kimi de memurlarımızın tayinini çıkartmaya yönelik tehdit ve çalışmalar içine girmiş. Böylesi bir davranışı yönetime ve şahsıma yapılmış bir hakaret olarak kabul ediyorum. Buradaki huzuru bozmak için çaba sarf ediyorlar. Beni bu cenderenin içine çekmek için uğraşıyorlar ya da densizliklerini sergiliyorlar. Zengin arkadaşımız herkesi tek-tek dolaşıyor ve ekonomik tehditte bulunuyor. Anladım ki bu arkadaş İskenderun ekonomisini tek başına idare ediyor. Böyle seviyesiz seçim politikaları, seviyesiz şeyler bu şehre zarar veriyor” açıklamalarında bulundu.

Şahin konuşmasının sonunda herkesi daha olgun, seviyeli ve dikkatli olmaya davet ederek; “Bazı ortamlardaki konuşmalarda bu arkadaşımız ‘tekrar seçimlere girip hesap soracağım’ diyormuş hesap soracaksa gelip bana sorması lazım. Böyle bir hesabı varsa biz yine arenadayız yine burada oluruz, her zamanda seçime gireriz. Bu hesaplaşmayı da Allah’ın izniyle alnımızın akıyla da kazanırız. Bu şehrin huzurunu kimsenin bozmasına izin vermeyeceğimizi özellikle bilmeliler. Burada 16,5 senedir hiçbir huzursuzluk yok, bundan sonra da kimse buranın huzurunu bozamayacak. Hesabı olan benimle hesabı vardır, onunla her platformda hesaplaşırız. İllaki oda da hesaplaşacaklarsa ben her zaman buradayım, her zamanda hesaplaşmaya hazırım. Ucuz politikalarla seçim arenası geçirmeyi hiç birine yakıştıramadım. İnşallah bundan sonraki süreçte hal ve hareketlerine daha dikkat ederler. Daha seviyeli bir seçim süreci geçirmek için çaba sarf ederler” diye konuştu.

Kesin Hesap Tablosu Kabul Edildi

İTSO Meclisinin Şubat ayı toplantısında, 5174 sayılı yasaya istinaden yönetim kurulu 2012 yılı kesin hesap tablosu mecliste kabul edildi. Toplantıda ayrıca 2013 yılı Mizan tablosu da görüşüldü. Toplantının son bölümünde ise Plastik hammaddesi PVC Polipropilen Politilen vs gibi kimyasalların ithal nakliye depolama ve satışından oluşan fire oranları da görüşüldü.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here