Şahin; “Arsuz Sahillerini Doldurmak Doğa Katliamıdır”

0
81

CHP’li Şahin; “Arsuz Sahillerini Balık Çiftlikleri için 350 Metre Doldurmak Doğa Katliamıdır”

Hatay’ın turizm merkezi Arsuz’da bulunan Mazman Kültür ve Deniz Balıkçılığı Soğuk Hava İşletmeciliği Turizm Tic. ve San. Ltd. Şti.’nin sahibi olduğu tesisin kapasite artırma ve alan değişikliği talebine Tarım ve Orman Bakanlığının izin vermesi üzerine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Suzan Şahin konuyu meclis gündemine taşıdı.

Şahin, tesisin kapasite artırma ve alan değişikliği talebine Tarım ve Orman Bakanlığının izin vermesiyle denizin 350 metre doldurularak daha ileriye alınacak olmasının Arsuz halkını tedirgin ettiğini söyledi.

Arsuz sahillerini balık çiftlikleri için 350 metre doldurmanın doğa katliamı olacağını ve geçtiğimiz günlerde Arsuz halkının ‘Arsuz Sahilleri Balık Çiftlikleri ile Dolmasın’ sloganı ile kararı protesto ettiğini hatırlatan Şahin; “Sahil ve sahil turizmi açısından büyük risk taşıyan balık çiftlikleri Arsuz ilçesinin sahip olduğu değerli ve varlıkları yok olma tehdidi ile karşı karşıya bırakmaktadır. Arsuz halkı, Sivil toplum kuruluşların ve uzmanların yaptıkları uyarılar da bu yöndedir. Buna göre söz konusu işletmenin aldığı ÇED belgesinin sadece 3.000 ton/yıl kapasiteyi kapsadığı, yeni projenin bu ÇED raporu kapsamına girmediği belirtilmektedir. Kapasitenin arttırılmasıyla birlikte mevcut deniz alanından 350 metre civarında daha kıyıdan uzaklaşarak deniz açığına kurulacak yeni bir balık çiftliğinin endüstriyel olarak yapılan bu üretimin deniz ekosistemini bozarak bölgedeki doğal yaşamı olumsuz etkileyeceği, denizlerde kirliliğe neden olacağı, deniz canlılarına zarar vereceği ifade edilmektedir” dedi.

Arsuz sahillerinin balık çiftlikleriyle değil turizmle doldurulması gerektiğini ve AKP hükümetinin derhal bu alan artırım kararını iptal etmesi gerektiğini belirten Şahin, TBMM’ye sunduğu önerge gerekçesinde, Arsuz ilçesinin, çevresi, eşsiz doğa güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, yemyeşil yaylarıyla ve deniziyle önemli bir turizm ilçesi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;

“Turizm potansiyelinin geliştirilmesi konusunda adımlar atılması gereken Arsuz, bugünlerde balık çiftliği kurulması tehdidi ile karşı karşıyadır. Mevcut durumda 3.000 ton/yıl kapasite ve 201.500 m2 alanda kurulu bulunan tesisin kapasite artışı yapılarak üretim alanı koordinat değişikliği ile 20.000 m2’lik deniz alanına yerleştirilecek polietilen kafeslerde 4.000 ton/yıl kapasite ile çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır.

Planlanan yeni tesis için Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü 19.08.2020 Tarih 2188022 sayılı ve T.C. Hatay Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 20.08.2020 tarihli E.2326435 sayılı yazıları ile 200.000 m2’lik deniz alanına yerleştirilecek polietilen kafeslerde 2.000 ton çipura ve 2.000 ton levrek balıkları olmak üzere toplam 4.000 ton/yıl balık yetiştiriciliği için ön izin verilmiştir.

Balık çiftliklerinin olumsuz etkileri üzerine hazırlanan raporlarda da belirtildiği üzere bu çiftliklerin deniz suyunun zamanla doğal özelliklerini kaybederek su kirliliğine neden olacağı ve buna bağlı olarak yöreye has deniz canlılarının yaşam alanlarını yok edeceğine işaret edilmektedir. Türkiye’de kültür balıkçılığı üretiminin ve çeşitliliğinin artırılması için yapılan yatırımlarda da ne yazık ki denizlerin ve sahil şeridinin korunması hep arka plana itilmekte, bu anlamda ÇED raporları da bilimsellikten uzak olarak hazırlanmaktadır.”

Suzan Şahin’in Tarım ve Orman Bakanına sorduğu sorular ise şöyle oldu;

  • Söz konusu şirket tarafından projelendirilen yeni balık çiftliği tesisi için ÇED süreci işletilmiş midir?
  • Bakanlığınız tarafından verilen ön izin hangi koşullar altında verilmiştir?
  • Mevcut balık çiftliğinin olumsuz etkileri konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları nelerdir?
  • Yeni üretim tesisinin yol açacağı etkiler konusunda kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır? Özellikle bölge turizmi, deniz kirliliği ve bölge ekosistemine vereceği zararlar konusunda detaylı çalışma yapılmış mıdır? (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here