Romanya Büyükelçisi Şopanda’dan İSTE’ye Ziyaret!

0
108

iste-romanya büyükelçi1“İki Ülkenin Yükseköğretim Kurumları Arasındaki İşbirliği Önemli”

Romanya’nın Türkiye Büyükelçisi Gabriel Şopanda çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Hatay’da, İskenderun Teknik Üniversitesi’ni (İSTE) ziyaret etti.

İki günlük bir program çerçevesinde Hatay’da çeşitli temaslarda bulunan Romanya’nın Türkiye Büyükelçisi Gabriel Şopanda, beraberinde; Romanya İskenderun Fahri Konsolosu Faruk Rende, Konsolos Dorina Neagu ve Ionel Dumitru’dan oluşan heyet ile birlikte İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’yi makamında ziyaret etti.

Samimi bir ortamda geçen ziyarette Romanya Büyükelçisi Gabriel Şopanda, İskenderun Teknik Üniversitesi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülkenin yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı ve İskenderun Teknik Üniversite’sini bu işbirliği çerçevesinde bir teknik üniversite olarak önemli bir aktör olarak gördüklerini ifade etti.

iste-romanya büyükelçi2

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra üniversitelerarası işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek; “Romanya ile Türkiye arasında büyük benzerlikler ve büyük farklılıklar var. Hem bu benzerlikler hem de farklılıklar bizim işbirliği yapmamız için büyük fırsatlar doğuruyor. Bu fırsatları iyi değerlendirmek gerekiyor. Biz, zaten Romanya’nın Bükreş Politeknik Üniversitesi (University Politechnica of Bucharest (UPB)) ve Cluj-Napoca Teknik Üniversitesi (Technical University of Cluj-Napoca) ile irtibat halindeyiz. Özellikle Sanayi 4.0 kapsamında teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon konularında işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Ayrıca personel ve öğrenci değişimi konusunda Uluslararası İlişkiler Ofisimiz gerekli altyapıyı hazırlıyor. Sayın Büyükelçimizin İSTE’yi ziyareti bu çalışmaların ivmesini artıracaktır. Bu ziyaret bizi son derece onurlandırmıştır” şeklinde konuştu.

Romanya heyetinin ziyaretinde İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve Romanya üniversiteleri arasında Erasmus+ vb. gibi öğrenci/personel değişim programlarının geliştirilmesi, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi için nitelikli işbirliği yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmede, geçmiş dönemlerde Türkiye ile Romanya arasında sportif faaliyetlerde yapılan işbirliğinin her iki ülke açısından da ümit verici olduğu vurgulanırken, bu işbirliğinin eğitim, kültür, sanat, yükseköğretim ve Ar-Ge alanında da artarak devam etmesi ve gelişmesi gerektiği belirtildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here