Prostat Kanseri ile İlgili Seminer Düzenlendi

0
77

İskenderun Alevi Kültür Merkezi Cem Evinde, üyelere yönelik, prostat kanseri ile ilgili seminer düzenlendi. Çok sayıda dernek üyesinin ilgi gösterdiği seminere konuşmacı olarak ise Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Okan Uysal katıldı.

Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinin tedavisinin, erken tanı ile mümkün olduğunu belirten Dr. Uysal; “Prostat, erkeklere özgü bir organ olan prostatın içinde oluşan habis tümörün oluşturduğu bir hastalıktır. Özellikle 45-70 yaşları arasında saldırgan ve hızlı, 70’li yaşlardan sonraysa daha yavaş ilerler. Genellikle genetik ve hormonal faktörler, beslenme ve çevresel faktörler prostat kanseri oluşumunu etkiler. Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde, diğer kanser çeşitleri gibi, hayatı tehdit edebilir” şeklinde konuştu.

Prostat kanserinin tanısı için hastanın öncelikle bir ürolog tarafından ürolojik muayeneden geçmesi gerektiğini ifade eden Uysal; “Sinsi bir hastalık olan prostat genellikle hiçbir belirti vermez. Bu yüzden ürolojik muayene belirli aralıklarla yapılmalıdır. Hacim olarak büyümesi söz konusuysa; idrara sık çıkma, yanma, sızı, gece idrara kalkma gibi belirtiler verebilir. Prostat kanseri diğer birçok kanserden farklı olarak, erken tanı edilirse kesin tedavi edilebilir. Erken tanı için düzenli kontroller yapılmalıdır. Prostat kanserini erken tanı edebildiğimiz takdirde 3 tedavi seçeneği mevcuttur: Radikal prostatektomi denilen ameliyat, radyoterapi ve brakiterapi. Tüm bu seçenekler, kanserin erken döneminde, yani kanser dokusunun prostat kapsülünün içinde sınırlı kaldığı vakalarda uygulanır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here