Orucun Spora Bakışı (3)

0
53

Değerli okurlarım, Mübarek Ramazan ayı nedeniyle, makalemiz de birazcık din ağırlıklı oldu. Sözlerim, İslam olsun Hıristiyan olsun, bütün sporcular için geçerlidir. Unutmadan yeniden söylemek istiyorum, Mübarek Ramazan Ayı, bütün insanlara ve de bütün âlemlere hayırlara vesile olmasını diliyorum. Böylesine mübarek günlerde, insanlar daha hoşgörülü, daha anlayışlı daha yumuşak ve daha sevecen olurlar diye düşünüyorum. Olmayanları da Allah ıslah etsin.

Sultan Ay geldiğinde, normal koşullarda, yani sağlığı iş durumu müsait olanlar oruç tutar. Seferi olanların oruç tutmamaları caizdir ve her konu da kolaylıklar görülmüştür. Diğer taraftan, hiç kimse oruç tutmayanlara baskı yapamaz. Bilindiği gibi, oruç tutan kendine… Hiç kimse başkalarının yerine oruç tutmaz da, tutamazda. Ramazan Ayı olsun ya da olmasın, insanlar camilerde, kiliselerde Allah’a yönelmeleri, yaşamın daha da güzelleşmesi adına Yüce Allah’a sığınmalarıdır.

Camilerdeki güncel vaazlar, Kiliselerdeki ayinler, Allah’a bağlılığımızı ve O’na sevdiğimizi izhar etmektir. O’nun kulu olduğumuzu unutmadığımız anlamını taşımaktır. Ezanlar Müslümanları camilere ibadete çağırırken, Kilisenin çanları da, Hıristiyan Âlemini o kutsal mekâna ibadet etmeye davet etmektedir. Her ikisinin de Allah rızası yapıldığı bir gerçektir.

İbadet deyip geçemeyiz. İbadet, insanları kötülüklerden uzaklaştırır, onlara insan olduklarını hatırlatır, gönlünü genişletir, sabırlı ve merhametli kılar, fakir bile olsa, manen zenginleştirir, acıma hissi daha da olgunlaşır ve çoğalır. Aslına bakarsanız, burada sizlere dini ahkâm kesmeye çalışmıyorum. Bu makaleyi okuduğunuz da Ramazan Ayının sonuna yaklaşmış olacağız.

Şimdi; Futbolcular Oruç Tutmalı mı? Tutmamalı mı? Konu bu! Ancak içerikli bir hadise olduğundan, bir konuya değinmek istiyorum. Söyleyeceklerimin hepsi de, bilgileriniz dâhilinde olduğu hemen belirtmeliyim.

Ne hikmetse her Ramazan’da şehrimizin nüfusunda birden bire artış olur. Etrafa bir göz atacak olursanız, her taraf Arap kardeşlerimizle doludur. Hepsi de seferi olup, haremleriyle beraber iş için buradalar. Şehrimizin kozmopolit yapısından yararlanarak birden bire seferi olurlar. Ülkelerinde oruç yemek kelle ile eş değerde, Yüce Yaradan onları bu nedenle “Arap” yapmış. Allah’ı kandırmak bu kadar kolay mı?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here