Olay Füzeler Geldiği Gün Kahramanmaraş’a Gönderildi

0
112

Son günlerde sadece İskenderun değil tüm ülke gündemini meşgul eden Patriot Füzeleri dün sabah saatlerinde İskenderun Limanına geldi. Limana yanaşan Suecia Seaways adlı gemiden indirilen patriotları taşıyan araçlar basına gösterildi. İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç’ın yanı sıra rütbeli subay ve astsubaylar liman sahasında basın mensuplarına eşlik ettiler.

Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği Komutanı Marcus Ellermann ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı İletişim Şube Müdürü Binbaşı Cengiz Alabacak, basın mensuplarına teknik bilgi verdi. Almanya’dan gelen sistemleri taşıyan Suecia Seaways adlı gemide 300 araç, 100 konteyner ve 400 askerin bulunduğunu aktaran Marcus Ellermann, bunların Kahramanmaraş’a gideceğini bildirdi. Gemide patriot hava savunma sistemleriyle ilgili silah ve askeri malzemelerin bulunduğunu ifade eden Ellerman; “Gemide 300 araç, 100 konteyner, 400 asker var. Bunlar Kahramanmaraş’a gidecek. Olası bir tehdit durumunda kullanılacak. Çatışmalara müdahil olma söz konusu değil. Patriot savunma sistemi, başka bir noktadan gelecek tehlikeyi havada vurma kabiliyetine sahip. Vurulduğu anda parçalanacak ve bu parçalar toprağa inecek. Zararı da çok yüksek değil. En son sistemler ve doğrudan isabet olacağı için meydana getireceği atıklardan dolayı etki asgari düzeyde kalacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sistemin masraflarıyla ilgili de açıklama yapan Ellerman, NATO harekatı olduğu zaman taraf ülkelerin masraflarını paylaşacağını aktardı.

Türk Hava Kuvvetleri İletişim Şube Müdürü Binbaşı Cengiz Alabacak da patriotların Türk hava savunma kabiliyetini desteklemek maksadıyla Türkiye’ye getirildiğini kaydetti. Patriot hava savunma sistemlerinin NATO entegre hava savunma sistemlerinin bir parçası olarak, komuta kontrol yapısında da her aşamasında Türk yetkililerinin de bulunduğu bir sistem dahilinde çalışmalarına başlayacağını belirtti.

Binbaşı Alabacak, Almanya’dan gelen sistemi taşıyan gemideki malzemelerin Kahramanmaraş’a intikalinin en kısa sürede yapılarak, kurulum çalışmalarının da vakit kaybetmeden başlayacağını vurguladı.

Sabah saatlerinde limana yanaşan Suecia Seaways adlı gemiden indirilen patriotları taşıyan araçların bir bölümü öğleden sonra limandan çıkış yaptı.

Patriot hava savunma sistemlerini taşıyan Suecia Seaways adlı 24 bin grostonluk 196 metre boyunda Danimarka bandıralı gemideki askeri araçların indirilme işlemleri öğle saatlerinde tamamlandı. Öğleden sonra Patriot füze rampalarını kuracak olan askeri araçlar konvoy eşliğinde limandan ayrıldı ve otobandan Kahramarmaraş’a doğru hareket etti. Askeri araçlara polis panzerleri ve jandarma eskortluk etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here