Mutlu; “O Zulmü Yaşatanlardan Hesap Soruluncaya Kadar Mücadeleyi Sürdüreceğiz”

0
98

CHP İskenderun Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Ali Mutlu; “O Zulmü Yaşatanlardan Hesap Soruluncaya Kadar Mücadeleyi Sürdüreceğiz”

Cumhuriyet Halk Patisi (CHP) İskenderun Belediye Meclis Grup Başkan Vekili ve CHP Hatay Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Mutlu, 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde açıklamalarda bulundu.

O dönemlerde büyük acılar yaşandığını kaydeden Mutlu, o zulmü yaşatanlardan hesap soruluncaya kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak; “Bugün 12 Eylül! Emperyalistler ve yerli işbirlikçileri tarafından 12 Eylül 1980 de yapılan Faşist Darbenin 40. yıl dönümü. Dün demokrasiyi ve insan haklarını askıya alan ülkeyi yaşanılamaz bir hale getiren Amerikancı Cuntacıların yarattığı zihniyet bugün ülkemizde halen devam etmektedir.

Faşist cuntanın yaptığı darbenin 40. yılı. İdam edilen, gözaltında kaybedilen, zindanlara atılan, işkencelerle insanlık onurları zedelenen, mesleklerinden ihraç edilen, vatandaşlıktan çıkarılan binlerin acılarının bir kez daha hatırlandığı gün…

Ülkede yaşayan aydın demokrat ve yurtseverlerin avlandığı bir dönemde 12 zindanlarından ve işkencelerinden nasibin almış bir demokrat olarak bize o zulmü yapanlardan hesap soruluncaya kadar bıkmadan usanmadan mücadele edeceğimize yemin ettik. ‘Tam Bağımsız Demokratik Türkiye’ diyerek bu ülke uğruna ölümü göze alanların mirası bizde ve çocuklarımızdadır.

12 Mart, 12 Eylül Faşizminin bütün anti-demokratik yasalarını ve hukuksuzluklarını tarihin çöplüğüne atmak ve bu ülkeyi bu hale getiren Faşist gerici zihniyetten kurtarmak her yurtseverin vatan borcudur. 12 Eylül faşist darbesini unutmadık, unutturmayacağız” şeklinde konuştu.

Gazeteler 300 Gün Yayın Yapamadı

12 Eylül 1980 darbesinin bilânçosunu da paylaşan Mutlu; “1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 650 bin kişi gözaltına alındı. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 98 bin 404 kişi “örgüt üyesi olmak” suçundan yargılandı. 71 bin kişi TCK’nin 141, 141 ve 163. maddelerinden yargılandı. 7 bin kişi için idam cezası istendi. 517 kişiye idam cezası verildi. İdamları istenen 239 kişinin dosyası Meclise gönderildi. Haklarında idam cezası verilenlerden 50 devrimci idam edildi.

300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü. 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi. 144 kişi cezaevlerinde öldü. 95 kişi çatışmada öldü. 73 kişiye doğal ölüm raporu verildi. 43 kişinin intihar ettiği bildirildi. 16 kişinin “kaçarken” vurulduğu söylendi. 14 kişi açlık grevinde öldü. 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına çıktı. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı. 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı.

23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu. 5 bin üniversite hocası gerekçesiz olarak görevden alındı. 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi. 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis istendi. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 31 gazeteci cezaevine girdi. 3 gazeteci silahla öldürüldü. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı. 13 büyük gazete için 303 dava açıldı. 39 ton gazete ve dergi imha edildi.

THK, Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun dışındaki tüm derneklerin, tüm siyasi partilerin, Türk-İş dışındaki tüm sendikaların faaliyetleri durduruldu. Arşivlerine, tarihlerine, bina ve paralarına el konuldu. Tüm Belediye başkanları görevden alındı, yerlerine sıkıyönetim komutanlıklarınca atama yapıldı. Sendikalaşma ortadan kaldırıldı, çalışanların kıdem tazminatı gibi kazanımları daraltıldı, ücretler ve sosyal haklar budandı, işçi sağlığı ve iş güvenliği zayıflatıldı, sınırlamalarla grev hakkı yasaklandı” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here