Selçuk; “Demokratik Güçlerin Barış ve Demokrasi Talepleri Etrafında Birleşmesi Gerekiyor”

0
67

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Demokratik Güçlerin Barış ve Demokrasi Talepleri Etrafında Birleşmesi Gerekiyor”

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, 12 Eylül darbesinin yıldönümünde açıklamalarda bulundu.

12 Eylül 1980 günü gerçekleştirilen askeri darbenin ülkemizde çok ağır insan hakları ihlallerine yol açtığını vurgulayan Selçuk; “Öncelikle, ülkemiz tarihindeki bu kara günü bir kez daha lanetliyoruz. İdamlar gerçekleştirildi, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden politika ve uygulamalar yaşandı, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri kapatıldı, ifade özgürlüğü ihlal edildi. Yurttaşlar ülkesini terk ederek sürgüne gitmek durumunda kaldı” diye konuştu.

Araştırmalara göre 12 Eylül Askeri Darbesi’nin toplumsal ve siyasal bilançosunu rakamlarla açıklayan Selçuk; “Her ne kadar 12 Eylül darbesinde yer alanlar hakkında yargılama başlatıldıysa da etkili bir çözüm olmadı. Dahası var olan cezasızlık politikası sonucunda darbeci zihniyet devam etti. En son yaşanan 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini de bu çerçevede değerlendirmek gerekmektedir. Başarısız olan darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL ise 2 yılın ardından resmi olarak kaldırılsa dahi mantalitesi hala uygulamadadır. Bu nedenle, gösteri hakkı, ifade özgürlüğü engellenmekte… Muhalif olan veya muhalif olarak addedilen gazeteciler, siyasetçiler, avukatlar, insan hakları savunucuları hala baskıya maruz kalmaktadır.

Yeni bir “Toplumsal Sözleşme”ye yani Anayasaya ihtiyaç vardır. Bu sözleşmenin ilk adımı öncelikle “Toplumsal Barış” olma durumundadır. İçeride ve dışarıda daha fazla gecikmeden çatışma çözümüne ihtiyaç var. Yargı bağımsızlığına, acil olarak da adil ve adaletli bir yargıya ihtiyaç vardır.

Kürt sorunu, Alevî sorunu vb. farklı inanç ve kimlik sahibi grupların karşı karşıya olduğu sorunlar ele alınmalı ve çözüme kavuşturulması için katılımcı, şeffaf, kapsayıcı çalışmalar yürütülmelidir. Bütün bu süreçte, darbelerle ve darbeci siyasetle, Geçiş Dönemi Adaleti çerçevesinde yüzleşme sağlanmalıdır. Darbeler ve darbeci siyaset bütün yanlarıyla halka anlatılmalıdır. Bütün bunlar için de demokratik güçlerin barış ve demokrasi talepleri etrafında birleşmesi gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here