MKÜ Büyük Bir Başarıya İmza Attı

0
636

mkü-başarıVücutta Oluşan Yara ve Yanıklara Karşı Yeni Nesil Bir Yara Örtücü Biyomalzeme Elde Edildi…

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ile Romanya Ulusal Deri ve Tekstil Araştırma Geliştirme Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü ve 2011 yılında tamamlanan proje kapsamında vücutta oluşan yara ve yanıklara karşı yeni nesil bir yara örtücü biyomalzeme elde edildi.

ESSENTIALCOLL adı verilen biyomalzeme MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Kaya tarafından yürütülen ve TÜBİTAK (Türkiye)-ANCS (Romanya) tarafından desteklenen proje kapsamında geliştirildi. Uçucu yağ içeren kollojen tabanlı doğal bir biyomalzeme olan ürün, herhangi bir şekilde zarar görmüş cilt dokusunun rejenerasyonunu sağlayan kollajen ile enfeksiyon oluşumunu önleyen uçucu yağın birleştirilmesiyle elde edilen yara örtüsü, hem ulusal hem de uluslararası patent almayı başardı.

Aynı zamanda MKÜ’nün tescil edilen ilk patenti olma özelliğini taşıyan bu buluş sayesinde dünya çapında hastane enfeksiyonlarına neden olan ve antibiyotiklere karşı direnç kazanmış Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa bakterilerine karşı etkili bir şekilde mücadele edilebileceği ispatlandı.

Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Kaya tarafından oluşturulan Türk ekibinde Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Nizami Duran ve Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Ahmet Mert yer alırken Romanya ekibinde ise Mădălina Georgiana ALBU (ICPI), Zina VULUGA (ICECHIM) ve Luminița Florica ALBU (INCDTP) yer aldı.”

Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Kaya çalışmaya verdiği destekten dolayı TÜBİTAK ve ANCS kuruluşlarına, üniversite yönetimine ve bölüm arkadaşlarına teşekkür etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here