Maden Arama Konuları Belirsiz!

0
60

İskenderun Belediye Meclisi Toplandı

CHP’li Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu, son günlerde kent gündemini meşgul eden, sivil toplum kuruluşlarının önemle üzerinde durdukları maden arama ihalelerine değindi…

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere dün Belediye Meclis Salonunda toplandı. Belediye Başkanı Fatih Tosyalı başkanlığında toplanan mecliste gündemde bulunan maddeler görüşülürken, gündem dışı konuşmalar da yapıldı.

Meclis oturumunda ilk olarak gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, daha önce gündeme taşıdıkları, önceki dönem belediye yönetimine ait usulsüzlükleri belgeleri ile birlikte savcılığa verdiklerini kaydetti.

Daha sonra söz alan CHP’li Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu, son günlerde kent gündemini meşgul eden, sivil toplum kuruluşlarının önemle üzerinde durdukları maden arama ihalelerine değindi. Ülke genelinde yapılacak 766 ihalenin 9’unun ilimizde yapılacağını hatırlatan ve yapılacak bölgeleri resimlerle gösteren Kırmızıoğlu; “7 Eylül 2020’de ihalesi yapılacak olan bu yerlerin 9’u Hatay sınırları içinde olup bunlar, Hassa, İslahiye, Dörtyol, Belen, Maraşboğazı, Şenbük, Müftüler, Tülek ve Tatarlı’dır. Tüm bu yerler devlet tarafından değil, ihaleyi kazanacak şirketler tarafından işletilecektir. Müdürlüğün ihaleye açtığı bu sahalarda hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceği de belirsizdir. Yine bu sahaların mera mı, orman mı, tarım alanı mı, su havzası mı yoksa doğal ya da arkeolojik sit alanları mı olduğu hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Bahsi geçen maden arama faaliyetlerinin pek de masum olmadığı, çalışma sahalarının oluşturulması için yok edilecek ormanlara ve sondajlarda kullanılacak doğa için tehlikeli kimyasallara bakılarak anlaşılabilir” şeklinde konuştu.

Siyasi partiler, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, meslek odaları, sendikalar, dernekler, çevre platformları, muhtarları, ‘toplum yararına olan konularda tarafsız’ olmaya ve bu mücadelede yer almaya çağıran Kırmızıoğlu, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’ya da hitaben; “İskenderun halkının yanında taraf olmanızı istiyorum. Arsuz Kent Konseyinin geçtiğimiz günlerde yaptığı bilgilendirme toplantısı gibi, 7 Eylül öncesi İskenderun Kent Konseyinin de bir toplantı yapması uygun olacaktır” şeklinde görüşlerini paylaştı.

Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, çevrenin zarar görmesine karşı olduklarını ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından, gündem maddesine geçilmeden önce, CHP’li Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu tarafından ilgili komisyon tarafından cevaplanması istemiyle meclise sunulan ‘deprem tedbirleri’ ile ilgili soru önergesi okundu ve oylandı.

Kırmızıoğlu önergesinde; “İskenderun ilçesi kriz merkezi neresidir? Buranın adresi halkın bilgisine sunulmuş mudur? Acil durumlarda gerekli teçhizat hazır ve çalışır vaziyette, kullanılacak personel eğitimli ve önceden isimleri belirlenmiş midir? İskenderun Belediyesi olarak arama kurtarma ekibimiz var mıdır? Varsa kaç kişiden oluşmaktadır? İskenderun Belediyesi olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından ve/veya sivil toplum örgütlerinden destek alınmış mıdır? Her yıl muntazam eğitimlerini sürdürmekte midir? Afet anı mahalle örgütlenmeleri mevcut mudur? Mahalle bazında afet eğitimleri yapılmakta mıdır? Bu eğitimler yeterli midir? Mahalle bazında tahliye alanları belirlenmiş midir?

İlçemiz sınırları içerisinde deprem sonrasında en seri şekilde hizmete sokularak faaliyetlerini sürdürecek; Toplanma ve konaklama yerleri, Resmi bina olarak kullanılacak alanlar, Aş evi bölgeleri Hastane bölgeleri, Yardım malzemesi depoları, Soğuk hava depoları, Ambulans hizmetleri, Banyo ve WC yerleri, helikopter pistlerinin yerleri belirlenmiş midir? Belirlendiyse de nerelerdedir? İskenderunlu vatandaşlarımıza duyurulmuş mudur?” sorularının yazılı olarak cevaplanmasını istedi.

Gündem maddelerinden ‘İskenderun Kent Merkezi ve yakın çevresine yönelik hazırlanan 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına ilişkin itirazların değerlendirilerek sonuçlandırılmasına yönelik meclis kararının alınması ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi hakkındaki imar komisyonu raporu’ ve ‘İskenderun Akarca, Azganlık, Bitişik, Çınarlı, Cırtıman, Denizciler, Düğünyurdu, Güzelköy, Kaledibi, Karayılan ve Sarıseki Mahallelerinde Kadastro Kanunu kapsamında güncelleme çalışmaları yapılacağından, kadastro ekipleriyle görev yapmak üzere her mahalleden 6’şar kişilik bilirkişi seçilmesi ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi’ oy birliğiyle kabul edilirken, ‘İskenderun Savaş Mahallesinde bulunan ulusal veri tabanında 44 Sokak olarak kayıtlı olan sokağın adının değiştirilerek Cengiz Akyüz adının verilmesi ve Büyükşehir Belediye Meclisine teklifi için karar alınması ile ilgili Yazı İşleri Müdürlüğü teklifi’ ise oy çokluğuyla kabul edildi.

CHP Grubu son maddeye, muhtara ve mahalleliye danışılması sonrası karar verilmesinin daha doğru olduğunu savunarak red oyu verdi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here