Kırıkhan’da Kayı Boyu Damgalı Türkmen Mezarları Bulundu 

0
350

Kırıkhan ilçesi Karamankaşı Mahallesi Mezarlığı’nda yapılan temizlik ve koruma çalışmaları sırasında, Türkmen Kayı Boyu’nun sembollerinin yer aldığı mezar taşları bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, Hatay İli Türk ve İslam Dönemi Yüzey Araştırması izniyle, Kırıkhan ilçesi Karamankaşı Mahallesinde Türkmen Mezarlığında saha çalışmaları başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Mesrure Baklacı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, M.K.Ü Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr Mine Temiz, Araştırma Görevlileri Müge Çiftyürek, Servet Çayan, Dr. Emre Kolay, Dr Orçun Erdoğan ve Kırıkhan Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ateş’ ten oluşan araştırma ekibinin çalışmalarını yerinde incelemek üzere, Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, Kırıkhan Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Hasan Ayparlar ve Hüseyin Celil birlikte Karamankaşı mahallesine gitti.

Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bulguların bilimsel teyit edilmesi ile Türklerin Anadolu’ya gelip yerleşme tarihlerinin 1071’den öncesine gittiğinin kesinleşeceğine dikkat çekti.

Kayı Boyu’nun sembollerine rastlanılan mezarlarda inceleme yapan Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, mezarların Türkmenlere, işaretlerin Türkmen ve Kayı boylarına ait olduğu kesinleşirse Türklerin Anadolu’ya gelişlerinin 1071 öncesine gittiğinin delili olacağını söyledi.

Yayman araştırma sahasında yaptığı açıklamada; “Hatay bir açık müzesidir. Hatay medeniyetler şehridir, bunun örneklerini görmek mümkün. 5 bin yıl öncesine varan Antakya’da mozaikler, farklı eserler görünüyordu. Bugün de belki de Türkiye tarihinin, Türkiye sosyoloji tarihini değiştirecek bir buluşla karşı karşıyayız. Eğer burada Türkmen Mezarlığı bulunursa ve bu işaretler Türkmen boylarına, Kayı boylarına ait olduğu kesinleşirse Türklerin Anadolu’ya gelişlerinin 1071 öncesine gittiği ve 1071 öncesinde Türklerin bu bölgelere yerleşerek yaşadığının göstergesidir. Bu arkeoloji tarihinin, Dünya tarihinin, siyasi tarihin ve Türk Tarihini değiştirecek büyük bir buluştur” dedi.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Mine Temiz, 2 Temmuz’da Mezarlıkta başlatılan çalışmalarda 7 adet Kayı Boyu’nun sembollerinin yer aldığı mezar tespit ettiklerini ifade ederek; “Toplamda 54 mezar var. Yapılacak incelemelerde bunun fazlasının çıkmasını bekliyoruz. Çalışmalarımızı 15 gün boyunca yapacağız. Tamamlayamazsak ilerleyen yıllarda devam edeceğiz. Araştırmalarımız her yıl Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan sempozyum kitaplarında makale olarak yer alacak. Çalışmalar tamamlandığından bir kitap haline getirilerek bilim adamlarının bilgisine sunulacak” ifadelerini kaydetti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here