“Kendi Sabununu Kendin Yap, Çevreyi Koru!”

0
1156

sabun ürettiler“Kendi Sabununu Kendin Yap, Çevreyi Koru” sloganı ile yola çıkan İskenderun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Cihan Oğuz Şancan, Onur Yücel ile Uğur Ökmen, evsel atık yağlardan ürettikleri ve adına “Sultan Doğal Sabun” adını verdikleri sabunlarını tanıttılar.

TÜBİTAK Bilim Fuarı etkinlikleri çerçevesinde evsel atık yağlardan sabun üretimi projelerini tanıtan Cihan Oğuz Şancan, Onur Yücel ve Uğur Ökmen adlı öğrenciler, Proje Danışmanı Öğretmen Şükran Güldane ile birlikte, evde nasıl doğal ve kaliteli sabun üretilebileceğini anlattılar.

Öğrenciler, sabun için oluşan karışıma, 600 mililitre evsel atık yağ, 300 mililitre su ve 100 gram kostik (sodyum hidroksit), renklendirici ve esans için de limon suyu ve de gül konulabileceğini belirttiler. Ev koşullarında doğal ve kaliteli sabunun üretilebileceğini de anlatan öğrenciler, bu projeyi yapmalarındaki temel amaçlarını ise şöyle anlattılar;

“Su ve toprak kirliliğinin önlenmesine katkı sunmak, geri dönüşüm kültürünün kazanım ve gelişimine destek olmak, çocuk ve gençlerde tüketim maddelerinin üretim aşamalarına dair bilimsel ve teknolojik merak uyandırmak!”

Ekonomiye de Katkı Sunuyor!

Evsel atık yağlarının, su kirliliğinin %25’ini oluşturduğuna da dikkati çeken öğrenciler; “Atık yağlar, ekotoksik özelliğe sahiptir; bulunduğu ortamı kirletir. Ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Yağlar, anaerobik parçalanmaya karşı dirençlidirler. Çamur içerisinde bulunduklarında, çürütücülerde aşırı köpüklenmeye neden olurlar. Diğer atıkların arazide gübre olarak kullanılmasını bozabilirler. Ayrıca atık yağların hiçbir şekilde ayrıştırılamamaktadır. Sonuç olarak, bizim hazırladığımız bu proje ile evde sağlıklı sabun üretiminin güvenli şartlarda gerçekleştirilebileceğini ortaya koymuştur. Çok basit ve evde herkesin yapabileceği sabun, çevreyi koruduğu gibi ekonomiye de katkı sunmaktadır” diye konuştular.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here