‘Karasun Manuk’lar İskenderun’da Anıldı

0
308

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde, hem kilisenin isim bayramı kutlaması hem de ‘40 Şehitleri Anma’ ayini gerçekleştirildi. İskenderun’da her yıl gerçekleştirilen isim günü ayinine katılmak üzere çeşitli illerden çok sayıda Ermeni vatandaşlar da kente geldi.

Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen ayine Rahip Harutyun Damatyan, Kıdemli Papaz Şahan Ohanyan, Başpapaz Kevork Çınaryan, Peder Drtad Uzunyan, Ermeni Kiliseleri Hatay Bölgesi Pederi Avedis Tabaşyan katılım gösterdi.

İstanbul’dan gelen gönüllü okuyuculardan oluşan karma koronun ilahiler söylediği ayine çeşitli illerden gelen çok sayıda Ermeni vatandaşlar ve İskenderun’da yaşayan Ermeni, Ortodoks ve Katolik cemaati üyeleri de katıldılar.

Ayin sırasında günün anlam ve önemine yönelik bir vaaz veren Rahip Harutyun Damatyan, Karasun Manuk (40 Şehitler)’in hayatlarını anlattı. Büyük orucun 4. haftasında ‘Karasun Manuk’un kutlandığını söyleyen Damatyan, dünyanın tüm Ermeni Kiliselerinde bu günün kutlandığını söyledi.

“Karanlık Dünyada Gözlerinizi Daima Işığa Çevirin

4.yüzyılda Sivas’ta Roma İmparatorluğu Ordusuna mensup Hıristiyan İmanlısı 40 Genç Askerin, imanlarından vazgeçmeleri için Romalı askerler tarafından soğuk bir havada buz gibi göle sokulduklarını, imanlarından vazgeçmedikleri için orada donarak öldüklerini ve şehit olduklarını anlatarak; “40 imanlı asker buz gibi dondurucu göle sokuldular ve donarak ölmeleri beklendi. Gölün yanında ise sıcak bir hamam hazırlandı. İmanlarından vazgeçip gölden çıkabilecekleri ve hamamda ısınabilecekleri söylendi.

Aralarından sadece biri soğuğa dayanamayarak İsa’dan vazgeçtiğini söyledi ve çıkıp sıcak hamama yöneldi. Ancak vücudu buna dayanamadı ve orada yaşamını yitirdi. Peki biz neden 40 şehit kutluyoruz? Yolundan döneni unutmayalım.

39 genç gölün içinde duruyor. Gölün içerisindeki ölmek üzere olan imanlı 39 gencin başına ise gökten ışıktan birer hale düştü. Tanrı’nın mucizesi. İsa için boşuna ölmediklerinin kanıtı. Bunu gören putperest askerlerden biri de ‘Bu gençlerin inandığı Tanrı yaşayan gerçek Tanrı’ deyip iman ederek o da göle girdi ve 40 imanlı asker donarak öldüler.

İşte Karasun Manuklar bunlar. 40 şehitler, bu azizler Tanrı’nın kahyası nasıl olmalıdır onun örneğini gösterdiler. Eğer inanmazsak sonuna kadar dayanamazsak kaybedeceğiz. Sonuna kadar sabreden, dayanan kazanacaktır. Ebedi mutluluğa ulaşmak için inançlı olmak gerekir. Dürüst ve doğru olun ki, Tanrı sizi ebedi mutluluğa kavuştursun. Karanlık dünyada gözlerinizi daima ışığa çevirin”dedi.

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde düzenlenen ayinin ardından Pazar günü ülkenin tek Ermeni köyü olan Vakıflı’daki Ermeni Kilisesinde ayin gerçekleştirildi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here